Zorgvisie magazine nr. 7, 2019

  Zorgvisie magazine, nr. 7, 2019

  In dit nummer van Zorgvisie magazine onder meer artikelen over functiedifferentiatie in de praktijk, over wat niet helpt om de transitieopgave te volbrengen en hoe zorgverzekeraars en ziekenhuizen wel verder komen ermee, en over indiceren op resultaat in de Wmo. Martijn Snoep legt in het interview uit dat de ACM niet tegen samenwerking is, maar pas specifieker kan zijn over geoorloofde samenwerking, als de autoriteit specifieke casussen krijgt voorgelegd.

  Woosh5

  Individuele aandacht voor een heel ziekenhuis

  Bedrijfskundige Nicole Van Baardwijk en psycholoog Yolanda Buchel zijn van mening dat mentale veerkracht aan te leren en te trainen is. Met digitaal platform Woosh bieden zij een persoonlijk ontwikkeltraject voor alle medewerkers.

  ‘Om functiedifferentiatie goed aan te pakken, heb je geen wet nodig’

  Het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg voert al sinds 2014 functiedifferentiatie door. Een kwestie van visie, lef en een lange adem. Er is geen wet nodig, wel goede communicatie.

  Wim van Harten

  Wim van Harten: ‘Niemand bekommerde zich om onze verwarde zoon’

  De middelste zoon van ziekenhuisbestuurder Wim van Harten maakte in augustus 2016 een einde aan zijn leven. De zorgverlening door ggz-aanbieders was in zijn ogen onder de maat.

  Laurent De Vries660

  Viattence bouwt creatief om nieuwbouw betaalbaar te houden

  Viattence is bezig met het zesde nieuwbouwproject sinds enkele jaren. Bestuurder Laurent de Vries legt uit waarom Viattence doorbouwt en hoe het betaalbaar blijft.

  Terecht Debbykolk

  Column: Wet compensatie transitievergoeding schudt slapende dienstverbanden op

  Eind 2018 werd een ziekenhuis veroordeeld tot opzegging van het dienstverband met een ernstig zieke medisch specialist. Dit na drie jaar arbeidsongeschiktheid en betaling van de wettelijke transitievergoeding. Sindsdien is een aantal rechterlijke uitspraken gedaan met wisselende uitkomst.

  Joppe

  Column Jacqueline Joppe: Lege handen aan het bed

  De positieve zaken, we zien ze maar al te graag in de krant en op social media: de leuke activiteiten die georganiseerd worden, de massages die gegeven worden en de muziektherapie die zo gezellig klinkt. De cliënten zien er netjes verzorgd uit en hebben een zo zinvol mogelijke dag. Als je deze berichten mag geloven, is het een feest om in het verpleeghuis terecht te komen.

  Arabische dollars

  Snelle financiering innovatielab met Arabisch geld

  Innoveren doe je samen met het bedrijfsleven en in internationaal verband. Amsterdamse onderzoekers kregen in een jaar tijd een innovatielab voor de toepassing van AI in medische beeldvorming van de grond.

  ACM-bestuursvoorzitter Martijn Snoep

  ACM: ‘Wij zijn geen vakbond voor mededinging’

  Bestuursvoorzitter Martijn Snoep van de Autoriteit Consument en Markt snapt de dilemma's van zorgaanbieders: 'We willen de obstakels voor nauwere samenwerking wegnemen.'

  Preventie 660

  Preventiecoalities: wie krijgt wat

  Gemeenten en verzekeraars in het hele land experimenteren met preventiecoalities. Het ministerie van VWS ondersteunt dit met projectsubsidies. Maar kosten en baten van preventie liggen vaak ver uit elkaar. Dat maakt het lastig om preventie structureel onder te brengen in de zorgpraktijk.

  Leerunit 660

  Leerunit doet recht aan diversiteit stagiaires

  Functiedifferentiatie in ziekenhuizen is een heet hangijzer. Door het parkeren van de Wet BIG II komt er voorlopig geen nieuw wettelijk kader. Opleidingsziekenhuis Franciscus Gasthuis & Vlietland lost dit op met eigen leerunits.

  Indiceren op resultaat Wmo

  Commotie over indiceren op resultaat

  Het indiceren op resultaat in de Wmo gaat niet goed. Gemeenten krijgen te weinig geld en de rechtspositie van cliënten is in het geding. Toch houdt minister Hugo de Jonge van VWS vast aan resultaatgericht indiceren.

  Zorgvastgoed 660

  Gemeenten laten woonzorgtaak liggen

  Van het kabinetsbeleid om ouderen langer thuis te laten wonen is voortvarend werk gemaakt. Voor de ouderen waar het om gaat pakt het beleid niet altijd even goed uit.

  Wachttijden Ziekenhuis

  Gesteggel over geld en geschuif met patiënten

  Toen het tussen VGZ en Ikazia Ziekenhuis afgesproken omzetplafond in zicht kwam, greep de verzekeraar in. Hoe verder als halverwege het jaar het budget overschreden dreigt te worden?

  Marlies Telgenkamp, Groene Hart Ziekenhuis

  De agenda van Marlies Telgenkamp

  Bestuurder Marlies Telgenkamp van het Groene Hart Ziekenhuis weet zeker dat de toekomst van het ziekenhuis ligt in de samenwerking met andere zorgorganisaties.

  Redactioneel Zorgvisie tech magazine nr. 1, 2020

  Verlaat de tekentafel om functiedifferentiatie te bereiken

  Dat de wet BIG II ter ziele is gegaan nog voordat deze van kracht is geworden, zat er al een tijd aan te komen. Uit een ledenraadpleging van V&VN onder ruim 17.000 verpleegkundigen en verzorgenden blijkt dat slechts een vijfde van hen achter de wet staat.