Zorgvisie magazine nr. 8, 2023

  Cover Zorgvisie magazine
  Foto cover: Paul Tolenaar

  De bestuursvoorzitter van het UMC Utrecht, Margriet Schneider, praat met bestuurders uit alle zorgsectoren en wethouders van gemeenten. Want, zo vertelt zij in het decembernummer, “de uitdagingen in de gezondheidszorg zijn zo gigantisch, dat zorginstellingen die niet meer vanuit hun  eigenbelang kunnen oplossen.” Verder onder andere artikelen over de sociale benadering van Buurtzorg, de verkeerdebeddenproblematiek, de toekomstige regelgeving voor zzp’ers en de mislukte fusie tussen Erasmus MC en het Leids UMC.

  Column: Tarievengeschillen

  De druk op de tarieven in de zorg is groot en dat is merkbaar in de rechtszaal. In 2020 en 2022 schreef advocaat Koen Mous al dat het debat over tarieven aan het verscherpen was en dat verdere procedures daarover onvermijdelijk waren. De afgelopen periode is gebleken dat hij bepaald niet te pessimistisch is geweest.

  Samira Ahli

  Redactioneel: Meebewegen met de behoefte

  De zorg lijkt in een identiteitscrisis te zitten, schrijft adjunct-hoofdredacteur Samira Ahli in het laatste Zorgvisie magazine van 2023. In het nummer worden haast existentiële vragen gesteld. Wat is eigenlijk zorg? Wat is goede zorg?

  De slag om Heerlen

  Een petitie, protestmars, speculaties en politici die over elkaar heen buitelen. De toekomstplannen van Zuyderland Medisch Centrum doen veel stof opwaaien. Het kostte het bestuur heel wat hoofdbrekens. Nu, twee jaar later, deelt Zuyderland zijn toekomstscenario's.

  Ontwikkeling

  Essay: Kwaliteit is dynamisch

  Het denken over kwaliteit heeft een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Nu is het tijd het beeld te verrijken met de maatschappelijke waarden van de samenleving.

  Exoskelet

  Exoskelet verlicht zwaar werk

  Zorgverlenen kan fysiek zwaar werk zijn. Een exoskelet kan medewerkers ondersteunen en zo uitval voorkomen. Drie zorginstellingen in West-Brabant laten medewerkers zo'n ondersteunend pak uitproberen.

  Voor zzp’ers wordt alles anders

  Het demissionaire kabinet-Rutte en brancheorganisaties willen het aantal zzp'ers flink beperken. De maatregelen hebben grote gevolgen voor zzp'ers in de zorg. De vraag voor zorgbestuurders is: wordt alles straks goedkoper als zzp'ers terugkeren in loondienst of zal een groot aantal de zorg verlaten?

  Margriet Schneider, UMC Utrecht

  Margriet Schneider: ‘We moeten instellingsbelangen aan de kant schuiven’

  “Als je niet vanuit het collectief en verbinding denkt, krijg je veel problemen met de zorg”, waarschuwt Margriet Schneider, bestuursvoorzitter van UMC Utrecht. “De uitdagingen in de gezondheidszorg zijn zo gigantisch, dat instellingen die niet meer vanuit hun eigenbelang kunnen oplossen.”

  Toename verkeerde bedden: een knellend probleem

  Iedere dag liggen er in Nederlandse ziekenhuizen gemiddeld 727 patiënten die geen ziekenhuisbehandeling meer nodig hebben, te wachten op vervolgzorg. Dit kost de ziekenhuizen naar schatting 146 miljoen euro per jaar. Dit blijkt uit cijfers die Dutch Hospital Data heeft aangeleverd op verzoek van Zorgvisie en uit een eigen peiling.

  Zeggenschap verpleegkundigen

  Medezeggenschap: het is geen truc

  Bij Amarant besloten ze een andere weg in te slaan als het gaat om medezeggenschap van de teams, met streven naar gelijkwaardigheid tussen betrokken partijen. En het Groene Hart Ziekenhuis verbetert met het programma Nurses Know Better de samenwerking tussen arts en verpleegkundigen.

  Mohamed Badaou, door de KNMG uitgeroepen tot Geneeskundestudent van het jaar 2023

  Zo verkleint Mohamed Badaou de kansenongelijkheid voor jonge artsen

  Jong talent Mohamed Badaou (25) begeleidt studenten met een migratieachtergrond en studenten zonder netwerk. Zijn inspanningen leveren hem een KNMG-prijs, landelijke aandacht en een compliment van minister Robbert Dijkgraaf op. “Wij blijven doorgaan totdat het niet meer uitmaakt waar je wieg heeft gestaan.”

  Marco Meerdink

  Hoe Marco Meerdink Careyn uit het slop trok en zorginkoop tot ‘chefsache’ maakte

  Scheidend bestuursvoorzitter Marco Meerdink heeft in zijn zevenjarige bestuursperiode vele hordes moeten nemen. Toch kreeg hij samen met het personeel de geplaagde ouderenzorginstelling weer op de rit. Dit verhaal gaat over weglekkend vertrouwen, tegenvallende ministers, community-denken, gure tegenwind, maar ook over trots.

  Jos de Blok en Anne Mei The

  Buurtzorg omhelst sociale benadering dementie

  De teams van Buurtzorg gaan leren werken met de sociale benadering van dementie. Anne-Mei The, initiator van deze benadering, wordt de cultureel-antropoloog van Buurtzorg, vertelt Buurtzorg-directeur Jos de Blok. “Niet de ziekte, maar de mens met het levensverhaal en het netwerk van patiënten zijn het beginpunt.”

  Marcel Canoy

  Blog: Kiezen tussen gratis bier en bukgedrag

  Burgers vinden gezondheidszorg een van de belangrijkste thema’s van de verkiezingen. Politieke partijen zijn in verkiezingstijd tot veel in staat om de burger te paaien, maar op het gebied van de zorg staat de burger met lege handen.

  Stephan Bodde: ‘Een actieve rol voor de gemeenschap’

  Steeds vaker is de agenda van bestuurder Stephan Bodde van PSW gevuld met afspraken over regionale en domeinoverstijgende samenwerkingen. Die nieuwe verbanden zijn voor het merendeel lokaal, maar dat maakt ze niet minder transformatief.

  Van Schie: ‘Geef als raad zelf het goede duurzame voorbeeld’

  De noodzaak om de zorgsector te verduurzamen is groot. De rol van toezichthouders in zorg en welzijn is daarbij van groot belang volgens onderzoekster Vera van Schie. “Duurzaamheid moet integraal worden opgepakt in organisaties.”

  Afwijzing

  Hoe het LUMC het huwelijksaanzoek van Kuipers’ Erasmus MC afwees

  In de ruzie over de concentratie van de kinderhartchirurgie speelt Ernst Kuipers een hoofdrol. Als VWS-minister neemt hij het besluit waardoor Leiden en Utrecht verliezen. Als oud-Erasmus MC-topman wilde Kuipers dolgraag fuseren met het Leiden UMC. Een reconstructie van een mislukte fusiepoging en de gevolgen.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.