Zorgvisie tech magazine nr. 1, 2020

  Cover Zv Tech 01 2020

  Het coververhaal gaat over de digitalisering in de langdurige zorg. Deel 1 behandelt de beleidsmatige kant, deel 2 vertelt over het project Digitale Snelweg van ouderenzorgorganisatie Oktorber. Verder onder andere: een interview met Matthijs Blokhuis, ceo van de Noaber Foundation, en de gevolgen van nieuwe Europese regels voor medische hulpmiddelen.

  Eu Apps 660 440

  Nieuwe EU-wetgeving zit digital health in de weg

  Nieuwe Europese regels voor medische hulpmiddelen gaan voor problemen met digital health zorgen en zetten straks veel medische apps buitenspel. Daarvoor waarschuwen Wouter van Solinge en Saskia Haitjema van UMC Utrecht.

  Zo maakt u digitale innovatie tot een succes

  Wat is er nodig om digitale innovaties in ziekenhuizen succesvol te implementeren? Adviseurs van OpMorgen vroegen het aan projectleiders, programmamanagers en een CMIO van zes ziekenhuizen en komen tot de belangrijkste randvoorwaarden.

  Eddy van de Werken, voorzitter OIZ

  Column: Belasting betalen? Eerst betalen!

  Sinds de Belastingdienst gebruikmaakt van eHerkenning moeten bedrijven een account aanschaffen om belastingaangifte te kunnen doen. Eddy van de Werken signaleert in het komende Zorgvisie tech magazine een trend en maakt een vergelijking met ‘faciliteiten in de zorg’ zoals het Landelijk Schakelpunt.

  Jan Christiaan Huijsman

  Column: Vijfjarenplan voor de regio

  Regionale samenwerking is een belangrijk thema geworden in de zorg.

  Jouke Tamsma, medisch directeur TechMed Centrum

  ‘Wij overbruggen de kloof naar de markt’

  Internist Jouke Tamsma is benoemd tot medisch directeur van het nieuwe TechMed Centrum van de Universiteit Twente. Een plek waar opleiding, onderzoek en innovatie samenkomen.

  Redactioneel Zorgvisie tech magazine nr. 1, 2020

  Redactioneel

  Redactioneel commentaar door Simon Broersma, hoofdredacteur.

  Huisartsen en e-health

  Meerwaarde voor praktijk en patiënt

  In de huisartsenpraktijk staat e-health op doorbreken. Maar dokters moeten wel openstaan voor innovaties én de patiënten motiveren tot het gebruik ervan.

  Visie Gevraagd

  Visie gevraagd voor digitalisering vvt-sector

  De digitale innovatie in de langdurige zorg blijft achter. Wat zijn de oorzaken en wat is eraan te doen? Deel 1 van het coververhaal van Zorgvisie tech magazine nr. 1, 2020.

  Project Digitale Snelweg

  Project Digitale Snelweg: van achterblijver naar koploper

  Niet overal in de care verloopt de digitale innovatie met horten en stoten. Zorggroep Oktober boog met een ambitieus project een achterstand om in een voorsprong. Deel 2 van het coververhaal van Zorgvisie tech magazine nr. 1, 2020.

  Matthijs Blokhuis

  ‘Dienen en verdienen is ons motto’

  Matthijs Blokhuis is ceo van de Noaber Foundation, een impact investeerder op het gebied van zorginnovatie. Noaber stond aan de wieg van het door Philips overgenomen VitalHealth.

  Machine Learning

  De uitdagingen van big data

  Bij machine learning is niet altijd duidelijk hoe de uitkomst van een algoritme tot stand is gekomen. Er is gebrek aan interpreteerbaarheid. Is het daarom ethisch verantwoord of juist onverantwoord om algoritmen nog niet in te zetten voor de zorg?