Zorgvisie tech magazine nr. 1, 2022

  Cover 270x370

  Veel mensen die moeite hebben met lezen of het gebruik van moderne technologie lopen vast naarmate de zorg verder digitaliseert. Hoe kan de sector die obstakels wegnemen? Een oplossing is een helpdesk. Daarover gaan de coververhalen. Ook in dit nummer het succes van Thuisarts.nl en een interview met Frido Kraanen, bestuurder van Omring, die gelooft in datagedreven werken.

  Jan Christiaan Huijsman

  Column Huijsman: Goede en veilige zorg zonder de juiste informatie is moeilijk

  Een familielid doet ongewild regelmatig ervaring op met de zorg. Die zorgtrajecten variëren sterk in patiëntgerichtheid van de zorgverlener en uitkomsten. Vrijwel altijd is de gegevensuitwisseling slecht.

  Sytse Wilman

  It’s getting better

  De zorgsector heeft enthousiaste aanpakkers nodig om verbeteringen van de grond te krijgen is en kritische meedenkers om problemen aan te kaarten. Pas dan wordt het echt allemaal beter, schrijft Sytse Wilman in zijn redactioneel commentaar in Zorgvisie tech magazine dat op 18 februari op de mat valt.

  Doctor

  ‘De basis is vertrouwen’

  Medisch Spectrum Twente en Ziekenhuisgroep Twente werken sinds kort in een gezamenlijk ingericht elektronisch patiëntendossier. De bijzondere samenwerking biedt veel mogelijkheden voor de toekomst en ook op de korte termijn kunnen de ziekenhuizen de vruchten ervan plukken.

  Geentoegang

  Digitalisering zorg zet grote groep mensen buitenspel

  Mensen die moeite hebben met lezen of het gebruik van moderne technologie lopen tegen meer belemmeringen op naarmate de zorg verder digitaliseert. Hoe kan de sector die wegnemen?

  Hulp Met Computer

  Samenwerken voor betere ondersteuning bij digitale zorg

  Onder druk van de coronacrisis is de digitalisering van de zorg in een stroomversnelling geraakt, met als gevaar dat grote groepen burgers buiten de boot vallen. In de regio Gooi & Vechtstreek, Eemland en daarbuiten werken 28 zorgorganisaties samen om cliënten en patiënten te helpen bij digitale zorg.

  Serious Gaming 660

  Gamen zet de zorg in beweging

  Zowel in de ziekenhuiszorg als in de zorg voor mensen met dementie worden serious games ingezet om mensen in beweging te krijgen.

  Avans, digitaliseringsmodule, zorgprofessionals, zorgtechnolgie,

  Tijd is rijp voor telemonitoring

  Technologie om patiënten op afstand te monitoren sleepte ziekenhuizen door de diepste dalen van de coronacrisis. De technologie wordt steeds breder ingezet en kan ook een rol spelen bij het wegwerken van de inhaalzorg. Vriend en vijand zijn het erover eens dat thuismonitoring, of ook telemonitoring, de toekomst heeft.

  Searching Online About Medicine

  Het geheim achter het succes van tien jaar Thuisarts.nl

  Thuisarts.nl viert in maart zijn tienjarig jubileum. Het platform is in die tijd uitgegroeid tot een onmisbare schakel in de online beschikbaarheid van medische informatie. Drijvende krachten zijn hoofdredacteur Patrick Jansen en programmamanager Ton Drenthen. Zij blikken terug en kijken vooruit.

  Omring Frido Kraanen Rvb 11

  ‘We moeten van digitaal doen naar digitaal zijn’

  Digitalisering is in wezen simpel, vindt Frido Kraanen, bestuurder van vvt-organisatie Omring. En datagedreven werken is de toekomst. 'Werken zonder de schat aan informatie die in onze data zit, is als autorijden met een geblindeerde voorruit en geen dashboard.'