Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

It’s getting better

Zorgvisie-redacteur met als specialisme tech en innovatie in de zorg. Tevens stem van de podcast Voorzorg.
Het is een bekende anekdote uit de geschiedenis van The Beatles. Paul McCartney had een idee voor een optimistisch liedje. ‘Got to admit it’s getting better’, zong hij voor aan John Lennon. Die vulde meteen aan en zong cynisch ‘It can’t get no worse’.
Sytse Wilman
Foto: Paul Tolenaar

Het wordt allemaal beter, veel slechter kon ook niet. Enerzijds hoopvol, anderzijds moedeloos. Het doet me denken aan de staat waarin Ernst Kuipers en Connie Helder als nieuwbakken ministers veel digitale ontwikkelingen in de zorg aantreffen.

Gezondheidskloof

Zo hebben veel mensen moeite gebruik te maken van e-health. Daardoor kan digitale zorg als gevolg hebben dat de gezondheidskloof in Nederland groter wordt. Zie je wel, zullen de cynici zeggen, de digitalisering van de zorg creëert meer problemen dan het oplost. Aan de slag, antwoorden de optimisten. We gaan werken aan gebruiksvriendelijke zorgtoepassingen, meer kennis en vaardigheden en betere ondersteuning. Bovendien kan technologie ook een deel van de oplossing zijn.

Gegevensuitwisseling

Ander voorbeeld: gegevensuitwisseling in de zorg. Iedereen onderschrijft het belang ervan en er zijn ontelbare initiatieven om het te verbeteren. Met vereende krachten komen we er wel, zeggen de optimisten bij elk stapje voorwaarts. Neem de samenwerking tussen de Twentse ziekenhuizen ZGT en MST, die samen een elektronisch patiëntendossier inrichtten. Onbegonnen werk, kaatsen de cynici. Zonder stevige regie van de overheid en digitale infrastructuur komen we er nooit.

Het wordt beter

Philips gebruikte het lied Getting Better in de jaren ’90 in reclamespotjes en liet het ‘can’t get no worse’ daarbij weg. Toch denk ik dat beide nodig zijn: enthousiaste aanpakkers om verbeteringen van de grond te krijgen is en kritische meedenkers om problemen aan te kaarten. Pas dan wordt het echt allemaal beter.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.