Zorgvisie tech magazine nr. 2, 2022

  Cover Zorgvisie tech magazine
  In Zorgvisie tech magazine nr. 2 aandacht voor medische opleidingen, cybersecurity, de verstoorde epd-markt en XR-technologie bij plastische chirurgie. En bijdragen van de vaste columnisten Jan Christiaan Huijsman en Eddy van de Werken.
  Eddy van de Werken, voorzitter OIZ

  Betrouwbare authenticatie is cruciaal voor toekomstbestendige zorginfrastructuur

  Om de zorginfrastructuur toekomstbestendig te maken, moeten knelpunten opgelost worden zoals een betrouwbaar en breed inzetbaar authenticatiemiddel als standaard instellen. Eddy van de Werken roept de overheid op samen met ict-leveranciers keuzes te maken.

  Jan Christiaan Huijsman

  Column: Transformatie begint bij een sterke basis

  De echte opschaling van duurzame digitale zorg moet nu op gang komen. Daar is iedereen het inmiddels over eens. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het gaat om een reeks van paradigmaveranderingen. Hoe pak je dat aan?

  Marktmacht epd-leveranciers

  Hoge winstmarges en gesloten systemen creëren ophef over zorg-ict

  De Autoriteit Consument & Markt besloot tot een onderzoek naar de markt voor elektronische patiëntendossiers (epd's) om de marktmacht van de leveranciers en de gevolgen daarvan in kaart brengen. De conclusies zijn fors: verouderde en gesloten systemen tegen ondoorzichtige en hoge prijzen.

  Aanbrengen infuus

  Medici voorbereiden op de toekomst met XR en VR

  Het consortium Digital United Training Centres for Healthcare (DUTCH) wil honderden miljoenen investeren om de medische opleidingen te moderniseren. 'We gaan voor een paradigmashift', zegt drijvende kracht Jaap Bonjer van Amsterdam UMC.

  Digitale beveiliging

  ‘De eerste verdedigingslinie zijn je mensen’

  De Nederlandse zorg is bezig met een inhaalslag op het gebied van digitale beveiliging. Het bewustzijn, de bestuurlijke aandacht en de budgetten nemen toe. Ondertussen groeit ook de dreiging. Het aantal aanvallen met ransomware neemt toe en de oorlog in Oekraïne zorgt voor extra risico's.

  Digitaal contact tussen arts en patiënt

  Fysieke zorg kan prima digitaal

  Carinova, BrabantZorg en Sensire verplaatsen steeds meer fysieke wijkverpleging naar beeldzorg. Onderzoek naar deze werkwijze is veelbelovend; beeldzorg bespaart dertien minuten per zorgmoment en gaat niet ten koste van de cliënttevredenheid.

  Hybride zorg

  ‘Hybride zorg is de toekomst van het ziekenhuis’

  Het Amsterdamse ziekenhuis OLVG staat aan de vooravond van een interoperabel platform. Isala in Zwolle timmert met het Connected Care Center hard aan de weg om zoveel mogelijk ziekenhuiszorg naar huis te verplaatsen. Voor beide is duidelijk: om succesvol te worden, is regionale samenwerking een must.

  Intensive Care

  Voorbereid op de toekomst

  Erasmus MC, Maastricht UMC+ en de Treant Zorggroep werken samen aan de IC van de toekomst. Speerpunt is dat realtimedata aan het bed het personeel ondersteunt. Tegelijkertijd gaan de zeven Santeon ziekenhuizen in zee met scale-up Pacmed, met vergelijkbare doelen.

  Sytse Wilman

  Bestuurder, zet uw fiets op slot

  Dat niet alle bestuurders voldoende aandacht en budget hebben voor cyberbeveiliging is zeer zorgwekkend, concludeert Zorgvisie-redacteur Sytse Wilman in zijn redactioneel commentaar.

  Eveline Corten

  Erasmus MC toont patiënt resultaat plastische chirurgie met XR

  'Zien is Geloven': met extended reality (XR) laat Erasmus MC patiënten met huidkanker zien hoe hun aangezicht na plastische chirurgie wordt.