Zorgvisie tech magazine nr. 2, 2020

  Cover Zv Tech Magazine 660x440

  Zorgvisie tech magazine nr. 2 is vrijdag 26 juni verschenen. Het coververhaal gaat over zorg op afstand dat door de coronacrisis versneld is ingevoerd. Verder onder andere een interview met Marlies Schijven, hoogleraar chirurgie bij Amsterdam UMC en CMIO bij het ministerie van VWS.

  Twiin Twiin

  St Jansdal sluit als eerste aan op beelduitwisselsysteem Twiin

  Het Twiin-systeem om landelijk digitale beelden en verslagen uit te wisselen, trapt deze week af. Ziekenhuis St Jansdal sluit er als eerste op aan. Als het aan de initiatiefnemers ligt, is dat het begin van het einde voor informatie-uitwisseling per dvd.

  Jan Christiaan Huijsman

  Column: Niet de gebouwen maar telehealth als basis

  De echte uitdaging van opschaling van digitale zorg is de reductie van grote hoeveelheden vierkante meters, functies, installaties, faciliteiten, gebouwen en middelen.

  Goud Gerritsen 660 440

  ‘Veilig mailen is een complex begrip’

  Aanbieders kunnen zich sinds kort laten certificeren voor NTA 7516: de nieuwe norm voor veilig mailen in de zorg. Wat dat precies inhoudt bespreken Rick Goud, CEO van onderneming ZIVVER, en Elibart Gerritsen, CISO bij Ziekenhuis Gelderse Vallei. ‘Veilig mailen is geen knopje dat je even omzet, maar een heel pakket.’

  Eddy van de Werken, voorzitter OIZ

  Blockchain: doorbraak in de zorg laat op zich wachten

  Waar blijft de doorbraak van blockchain in de zorg, vraagt Eddy van de Werken zich af.

  Beweegsensor

  Sensoren motiveren om te bewegen

  Amsterdam UMC is ruim een jaar geleden gestart met de inzet van beweegsensoren met bijbehorende smartphone-applicatie, de zogeheten Atris app. Hiermee krijgen patiënten en zorgverleners meer inzicht in beweeggedrag voor en na de operatie.

  Marcus

  Dit moet u regelen voor aanschaf en gebruik van een e-health toepassing

  Een zorgaanbieder moet volgens de wet- en regelgeving diverse zaken regelen voordat een e-health toepassing mag worden aangeschaft en gebruikt. Shirin Slabbers, jurist gezondheidsrecht bij de VVaA, schrijft hierover in Zorgvisie Tech magazine 02. "De regels vereisen een multidisciplinaire, planmatige aanpak." 

  Medical Record

  ‘Kritische massa is vereist om van pgo’s een succes te maken’

  Gebruik van e-health is door de coronacrisis in een stroomversnelling gekomen. Geldt dit ook voor de persoonlijke gezondheidsomgeving (pgo), dat de patiënt echt de regie over zijn eigen zorg moet geven?

  Digitalisering van de zorg

  Disruptieve e-health vraagt sterke regie

  De digitalisering van de zorg is door de coronacrisis versneld ingeburgerd. Heeft dit ook minder gewenste gevolgen? De visie van drie experts. 'E-consulten hebben niet alleen maar voordelen.'

  Robotchirurgie A Istock 1217165099

  Robot op de OK, een welkome assistent

  Robotchirurgie is niet meer weg te denken uit de operatiekamers. Desondanks wordt het geframed als geldverslindend. Meer concurrentie en aanhoudende vernieuwingen kunnen dat beeld doen kantelen.

  Marlies Schijven 0508 660

  Marlies Schijven brengt VWS dichter bij ziekenhuiswereld

  Het was een opmerkelijke benoeming, in maart van dit jaar. Marlies Schijven, hoogleraar chirurgie bij Amsterdam UMC en deskundige op het gebied van e-health, werd door het ministerie van VWS aangesteld als Chief Medical Information Officer. De combinatie van medische, technische en ambtelijke ontwikkelingen is volgens haar ideaal om kruisverbanden te leggen. 

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.