Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Manifest moet Cordaan kleinschaliger maken

Mark van Dorresteijn
Een groep van werknemers en betrokkenen heeft afgelopen zondag een manifest gepresenteerd dat zorginstelling Cordaan moet verbeteren. De groep die zichzelf ‘Een ander Cordaan’ noemt, presenteerde het manifest naar aanleiding van de negatieve berichtgeving en de klachten die binnen kwamen op meldpunten.
Manifest moet Cordaan kleinschaliger maken

“Wij willen dat Cordaan kleinschaliger wordt”, aldus Peter van der Meer, een van de opstellers van het manifest. “Tevens zien wij graag een onafhankelijk financieel onderzoek naar de besteding van het zorggeld, een onafhankelijke klachtencommissie en tot slot een cao die zowel geldt voor bestuurders als voor de mensen die het echte werk doen. Bestuursvoorzitter Eelco Damen verdient ongeveer 311.000 euro en heeft een auto met chauffeur à 75.000 euro. Als toetje krijgt hij nog een bonus van een halve ton. Ondertussen wordt er bespaard op uitjes van cliënten. Dat kan gewoon niet langer zo doorgaan.”

Openbaar debat met Cordaan

SP-raadslid van Amsterdam, Carlien Boelhouwer is tevreden over het manifest. “De groep is ontstaan uit een aantal bijeenkomsten waar klachten over Cordaan werden besproken. Het is een hele enthousiaste groep die een positieve draai wil geven aan het negatieve. Eind januari willen we een openbaar debat voeren met Cordaan, dan kunnen zij vertellen wat ze aan de klachten gaan doen of hebben gedaan. Het gaat namelijk om een grote groep mensen die leeft in een angstcultuur, dus er is wel degelijk een structureel probleem en daar moet zo snel mogelijk een einde aan komen. We hopen ook dat dit fenomeen als een soort virus verspreid naar andere zorginstellingen, want Cordaan is natuurlijk niet de enige zorginstelling waar iets aan de hand is.”

Cordaan open voor voorstellen

Cordaan laat weten het streven van de actiegroep te ondersteunen en mee te willen werken aan alles wat in het belang is van de cliënten. “Wij gaan graag het gesprek aan met een delegatie van deze groep”, stelt woordvoerder Wolter Knijff in een persverklaring. “Wij staan open voor alle voorstellen en we zijn ervan overtuigd dat de zorg altijd beter kan. De dialoog met cliënten, verwanten en medewerkers is daarbij onontbeerlijk. We herkennen het manifest als een bekrachtiging van het verandertraject dat we met Cordaan zijn ingeslagen.”

Brede steun

Het manifest werd in ontvangst genomen door toezichthouder Frie Jansen en is inmiddels ook online te vinden via eenandercordaan.nl. Op de website regent het ondertussen aanmeldingen, stelt Van der Meer. “De teller staat nu al op vijftig. We gaan deze week ook aan Amsterdammers vragen of zij het manifest willen tekenen, daarnaast willen we bredere steun krijgen door de politieke partijen erbij te betrekken. Cordaan zal merken dat het op deze manier niet langer door kan gaan. Eelco Damen gaat een zware pijp roken.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

SP: te hoge werkdruk en slechte communicatie bij Cordaan

Geen fraude bij Cordaan

Bussemaker boos op Cordaanbestuurder Damen

3 REACTIES

  1. Bestuurder Eelco Damen 311.000 +75.000 voor auto met chauffeur. Wij krijgen geen parkeervergunning en kunnen niet de parkeerheffing declareren, want we zijn aangenomen om op de fiets te komen. Meneer Damen, fietst u mee? dat scheelt 75000 wat goed besteed kan worden in ed zorg!

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.