Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Manifest voor één nationaal zorgfonds

Redacteur Zorgvisie
Het roer moet om in Nederland. Dat vinden de opstellers van het manifest Zorg voor en van iedereen.
NationaalZorgfonds-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia.

Het manifest is opgesteld door psychiater Cobie Groenendijk, omroepvoorzitter Jan Slagter, Frans Slangen van KBO Brabant, Corrie van Brenk van FNV Zorg & Welzijn, VPH-voorzitter Herman Suichies, SP-Kamerlid Renske Leijten en Martien Wijnen, voorzitter van FNV Zorg & Welzijn. Volgens hen is het tijd om af te stappen van het systeem met verschillende zorgverzekeraars en over te gaan op één Nationaal Zorgfonds.

Voordelen Nationaal Zorgfonds
Een Nationaal Zorgfonds zou het vertrouwen van patiënten in professionals herstellen, zeggen de opstellers in NRC. Bovendien zou er door te werken met één fonds meer tijd zijn voor professionals om daadwerkelijk zorg te leveren. ‘Dan besparen we pas geld. Geen winsten meer voor verzekeraars, geen geld naar marketing. En goedkopere medicijnen door centrale inkoop. Eén fonds doet de stroom contracten als gevolg van tientallen verschillende polissen opdrogen. Eindelijk komen we dan toe aan visie voor de lange termijn, die structurele investeringen in preventie mogelijk maakt.’

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.