Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Margriet Schneider: ‘Concentratie kinderhartchirurgie is geen ordinaire koehandel’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Voor de concentratie van de kinderhartchirurgie is een snel besluit het beste. Niet instellingsbelangen en geld moeten daarbij leidend zijn, maar de kwaliteit en continuïteit van de kinderhartzorg, vindt Margriet Schneider, bestuursvoorzitter van het UMC Utrecht.
Margriet Schneider, bestuursvoorzitter van het UMC Utrecht:.
Margriet Schneider, bestuursvoorzitter van het UMC Utrecht.

Stel een definitief besluit over de

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    3 REACTIES

    1. Wat mij nog het meest verbaast aan dit interview is de stelling dat “het bij de concentratie van de kinderhartchirurgie over kwaliteit en continuïteit van zorg voor deze kinderen moet gaan” en dan tegelijk beweren dat het in Utrecht moet blijven!
      Dat lijkt een grote contradictie die hooguit alleen vanuit een Utrechtse ivoren toren bezien misschien nog houdt snijdt, maar in de rest van Nederland moeilijk lijkt uit te leggen.

    2. Lees alle reacties
    3. Snelheid is voor deze dame van belang omdat er anders nog veel meer misstanden aan de orde komen en de manier waarop het UMCU alles en iedereen erbij haalt om de kinderhartchirurgie te behouden.

      Utrecht had jaren geleden de opdracht gekregen van Ab Klink om te stoppen met de kinderhartchirurgie (in het kader van kwaliteitsborging en concentratie) net als het Radboud.
      Nijmegen houdt zich aan de afspraken, Utrecht niet. Toen al de arrogantie om een verzoek van VWS naast zich neer te leggen. Toen al heeft VWS niet gehandhaafd en nu? Wederom het UMC dat alle regels aan haar laars lapt en alleen vanuit zichzelf redeneert.

      Concentratie: lastig dossier. Keuzes maak je op basis van feiten en de juiste criteria, zie de verschenen impact analyse van de Nza.

      Utrecht heeft de miste ‘schade’, impact op het MMC meegerekend. 17% van de zorg zit daar de rest is verdeeld over Rotterdam/CAHAL en UMCG. Als bij een van hen de zorg verplaatst wordt hebben we het over 52%. Lijkt mij een eenvoudige keuze: Utrecht dicht en de andere 3 open!

    4. Wat een bizar interview met voorzitter RvB UMCU.

      ik citeer: Natuurlijk zijn we er niet op uit om een academisch ziekenhuis te laten omvallen of daar de opleiding kindergeneeskunde weg te halen. In Zeeland, Limburg en de achterhoek is de acute kindzorg ook uitstekend geregeld. Dat doen ze daar ook niet met kinderhartchirurgen.’

      Impact UMC Utrecht
      Is het niet logisch om zo te concentreren dat de impact het kleinste is? Voor het UMC Utrecht is de impact van een eventueel verlies het kleinste. Dus de zorg toewijzen aan Rotterdam, Leiden en Groningen lijkt logisch. ‘Nee, Voor het Prinses Máxima Centrum is de impact enorm. Het betekent dat veertig tot zestig kankerpatiëntjes moeten reizen naar een ander umc voor een operatie of interventie waar een kinderhartchirurg of kinderhartanesthesioloog voor nodig is. Dan zou je zorg gaan ontvlechten die al eerder is geconcentreerd in Utrecht. Je gaat zorginfrastructuur afbreken en elders weer opbouwen. Voor kinderhartzorg heb je een integraal kinderziekenhuis nodig. Dat heeft Leiden niet.’

      Eigenlijk zegt deze voorzitter RvB: het besluit moet snel komen en Utrecht moet sowieso blijven, de rest interesseert mij niet zoveel. wat een arrogantie en wat een slecht begin voor herstel van vertrouwen UMC’s onderling!!

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.