Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Martini Ziekenhuis betrekt personeel bij bezuinigingen

Het Martini Ziekenhuis in Groningen moet dit jaar voor vier en een half miljoen euro besparen. De raad van bestuur heeft alle medewerkers van het ziekenhuis opgeroepen over deze ombuigingen mee te denken. Inmiddels zijn er meer dan 120 ideeën binnengekomen bij het bestuur.
Martini Ziekenhuis betrekt personeel bij bezuinigingen

Bestuurder Paul van der Wijk heeft begin maart alle medewerkers opgeroepen om ideeën te mailen over besparingsmogelijkheden. Vorige week zijn de beste en meest originele ideeën beloond. Het beste idee komt van een doktersassistent. Zij stelt voor om een intern bureau op te zetten voor medische secretaresses in vaste dienst, die ingezet kunnen worden op andere poliklinieken. Bijvoorbeeld om zwangerschapsverloven en vakanties op te vullen. “Dit plan zullen we zeker gaan uitvoeren”, zegt Van der Wijk. “Misschien zelfs wel breder dan het originele idee.” De assistent in kwestie heeft met haar oplossing een cadeaubon gewonnen. De originaliteitsprijs ging naar de suggestie om dynamo’s op de hometrainers van fysiotherapie te zetten zodat patiënten stroom op kunnen wekken. “Dit idee zal om praktische redenen niet uitgevoerd gaan worden”, zegt de bestuurder.

Personeel

Volgens Van der Wijk kan twee à drie ton bespaard worden dankzij de suggesties van het personeel. Dat is bij lange na niet voldoende. Om de grotere besparingen te doen kijkt hij naar zeven aandachtsgebieden. Zo moet de inkoop efficiënter, wordt de catering en de facilitaire dienst bekeken, moet betere digitalisering tot besparingen leiden en kan de energiehuishouding beter. Over de personeelsformatie zegt Van der Wijk: “We gaan niet met minder personeel werken. Er komt ook geen vacaturestop. We gaan wel kritisch kijken naar de inzet van tijdelijk personeel. Bovendien gaan we proberen het ziekteverzuim omlaag te brengen.”

Concentratie

Ook wordt naar de patiëntgebonden kosten gekeken. “Deze kosten stijgen sneller dan de baten die we binnenkrijgen in het A-segment. We moeten met verzekeraars om de tafel om te zien hoe we dat probleem oplossen. We denken dan bijvoorbeeld aan de kosten van geneesmiddelen.” De zevende besparingsmogelijkheid zit aan de inkomstenkant en dat betreft het zorgprofiel van het ziekenhuis. Dat zal aangepast worden. Van der Wijk gaat zich met zijn ziekenhuis echter nog niet specifiek focussen op een paar behandelingen. “Zo ver zijn wij nog niet. De behandelingen die we zouden moeten afstoten als we zouden concentreren, zijn net de behandelingen waar wél geld mee wordt verdiend. Bovendien willen we patienten met complexe problematiek niet in de kou laten staan. Daarom ligt concentratie voor ons nog in de toekomst.”

Budgetkorting

Met deze saneringsronde hoopt Van der Wijk weer toekomstbestendig te worden. “De marges zijn nu wel heel erg krap. Maar na deze ronde zijn we weer op alles voorbereid, ook al kunnen we nieuwe, in onze ogen onterecht, kortingen niet uitsluiten.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Martini Ziekenhuis vernieuwt raad van toezicht

Martini kiest voor Tools4ever

Martini Ziekenhuis presenteert Green Building Monitor

Martini Ziekenhuis opent Twitterkliniek

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.