Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maurice Oostendorp verlaat VGZ voor SNS Reaal

Mark van Dorresteijn
Maurice Oostendorp, lid van de raad van bestuur van zorgverzekeraar VGZ, vertrekt per direct naar SNS Reaal voor de rol van Chief Financial Officer.
Maurice Oostendorp verlaat VGZ voor SNS Reaal
Foto: EPA

Oostendorp werd gevraagd voor de vorming van de nieuwe toekomst van SNS Reaal. Hij heeft besloten daarop in te gaan en is genoodzaakt per direct zijn functie neer te leggen bij Coöperatie VGZ. Directeur Financiën Kees Hamster zal tot de aanstelling van de nieuwe financiële bestuurder deelnemen aan de bestuursvergaderingen.

Urgente situatie

De raad van commissarissen en raad van bestuur van Coöperatie VGZ zijn verrast door deze snelle ontwikkeling, maar hebben begrip voor deze urgente situatie en het beroep dat op de ervaren bestuurder is gedaan. Zij betreuren zijn vertrek ten zeerste omdat zij hiermee een uitstekend bestuurslid zien vertrekken. Desondanks hebben zij besloten mee te werken aan de beoogde directe overgang.

Nieuwe bestuurder financiën

De raad van commissarissen zal zo snel mogelijk een nieuwe bestuurder voor de financiële portefeuille aantrekken. De huidige bestuursvoorzitter van VGZ, Martin Duvivier, zal zoals gepland zijn voorzitterschap van de raad van bestuur per 1 april overdragen aan de huidige vicevoorzitter Rob Hillebrand. Om de continuïteit te borgen blijft hij voorlopig nog lid van de raad van bestuur.

SNS Reaal in handen van de staat

SNS Reaal komt volledig in handen van de Nederlandse staat, zo maakt het ministerie van Financiën vandaag bekend. De bank en verzekeraar is door verliezen bij zijn vastgoedonderdeel Property Finance zo diep in de problemen geraakt, dat zij niet zelfstandig verder kan. Ook een redding met hoofdzakelijk privaat kapitaal bleek niet haalbaar.
Alle uitstaande aandelen SNS Reaal vallen onder het onteigeningsbesluit van de overheid, dat volgens het ministerie is genomen omwille van de stabiliteit van het financiële stelsel. Financiën en De Nederlandsche Bank (DNB) zagen geen ander alternatief om die te waarborgen. De nationalisatie kost de Nederlandse staat direct 3,7 miljard euro. Daarnaast verschaft de Staat 1,1 miljard euro aan leningen en 5 miljard euro aan garanties. Voor spaarders en andere klanten van SNS verandert er volgens het ministerie van Financiën niets.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.