Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MC Groep bezig met verkoop vastgoed

Verkoop moet geld vrij maken

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
De MC Groep, formeel IJsselmeerziekenhuizen BV, wil gebouwen verkopen om geld vrij te maken. Dat zegt de organisatie desgevraagd. “Het proces loopt. Het zal gaan om verkopen en terughuren,” aldus de woordvoerder.
MC Groep wil Emmeloord verkopen

De MC Groep met vestigingen in Lelystad, Emmeloord en Dronten verkeert de laatste jaren in zwaar weer. In het verlate jaarverslag dat begin deze maand is gepubliceerd wordt over 2017 een verlies gemeld van circa 1 miljoen euro. Hierdoor is de vermogenspositie verslechterd. Het ziekenhuis is “technisch failliet” omdat sprake is van een negatief eigen vermogen. Eind vorig jaar bedroeg dat 4,6 miljoen euro negatief. Momenteel is de groep in gesprek met de grootste zorgverzekeraar en met de banken. In afwachting van de uitkomst heeft Zilveren Kruis het ziekenhuis bevoorschot en is een aflossingsverplichting van 6 miljoen euro op een lening opgeschort.

Verlies 2018

De omzet van de ziekenhuizen is vorig jaar uitgekomen op bijna 104,5 miljoen euro tegen bijna 100 miljoen het jaar ervoor. Voor dit jaar wordt nogmaals een verlies verwacht maar in 2019 zou het resultaat moeten uitkomen op nul doordat een in gang gezet transitieplan vruchten begint af te werpen.

Onzekerheid

De jaarcijfers zijn met vertraging gepubliceerd omdat het ziekenhuis tijdens de controle van de cijfers over 2017 door EY is overgestapt naar een andere accountant: Verstegen. Deze heeft een accountantsverklaring met een beperking gepubliceerd waarin gesignaleerd wordt dat onzekerheid bestaat over de continuïteit. Ook wordt opgemerkt dat men te weinig informatie heeft ontvangen om te kunnen concluderen dat een vordering op de zorgverzekeraars van ruim 5 miljoen euro aan het eind van 2017 daadwerkelijk bestaat.

De IJsselmeerziekenhuizen kregen dit jaar te maken met bestuurswisselingen. Loek Winter en Willem de Boer hebben zich teruggetrokken uit de raad van bestuur. De huidige bestuursvoorzitter is Sjoerd de Blok.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.