Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

MC Leeuwarden schaft operatierobot aan

Mark van Dorresteijn
Het Medisch Centrum Leeuwarden gaat een Da Vinci-operatierobot aanschaffen. Het ziekenhuis hoopt de eerste operaties met de robot in het najaar van 2012 te kunnen uitvoeren. Het is de eerste Da Vinci-robot in de drie noordelijke provincies.
MC Leeuwarden schaft operatierobot aan

De robot is met name geschikt voor complexe prostaatingrepen, maar is ook geschikt voor andere laparoscopische operaties die een meer dan gemiddelde precisie vereisen.

Complexe ingrepen

De urologen van het MCL zijn er erg blij mee dat de ziekenhuisdirectie heeft besloten de robot aan te schaffen. ‘Met name voor complexe urologische operaties bij prostaatkanker, blaaskanker of nieraandoeningen is de Da Vinci-robot ideaal,’ aldus Tommy Speel, uroloog in het MCL. Daarnaast kan het apparaat ook worden ingezet voor gynaecologische ingrepen en ingrepen aan hart, keel, longen en buikoperaties. De voordelen van de operatierobot voor de patiënt zijn groot. Er treedt bij een prostaatingreep minder bloedverlies op, er is minder kans op positieve snijvlakken (waarbij kankercellen achterblijven), minder kans op incontinentie en minder kans op impotentie na de ingreep.

Expertisecentrum prostaatcarcinoom

‘We verwachten de komende jaren door vergrijzing een groei van 20 tot 40 procent van het aantal gevallen prostaatkanker die met een operatie te behandelen zijn,’ stelt Speel. ‘In het MCL zullen we jaarlijks rond de tweehonderd prostaatingrepen met de robot gaan uitvoeren.’ Met de urologen in andere Friese ziekenhuizen zijn afspraken gemaakt om patiënten die daarvoor in aanmerking komen in Leeuwarden te behandelen. ‘De afdeling radiologie in het MCL kan binnenkort specifiek MRI-onderzoek doen naar de prostaat. Met de toepassing van de operatierobot ontstaat zo een expertisecentrum voor prostaatcarcinoom. Die ontwikkeling past goed bij Friesland Voorop, de herschikking van het Friese zorglandschap, onder regie van de Friesland Zorgverzekeraar.’

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Die robots leveren één ding wel op en daar zullen ze vanavond niets over zeggen, omdat ze de leiding en cultuur in een ziekenhuis niet snappen: het levert tevreden specialisten op. En voor een RvB is het heel simpel: Geen tevreden specialisten is geen baan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.