Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MCA bezuinigt 18 miljoen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Alle bezuinigingsmogelijkheden die het MCA op een rijtje heeft gezet, kunnen 32 tot 36 miljoen opleveren.
MCA bezuinigt 18 miljoen
Foto: Medisch Centrum Alkmaar

Maar daar kiest het MCA niet voor, zegt een woordvoerder: ‘Op dit moment schatten we in dat we het met 18 miljoen gaan redden. We kijken ook wat behapbaar is voor de organisatie.’

Nieuwbouw MCA

Het MCA heeft het geld nodig voor het regionaal topklinisch interventiecentrum dat het wil bouwen in Heerhugowaard. Dat moet de nieuwe vestigingsplaats van het MCA worden. Een andere oorzaak voor de bezuinigingen is een terugloop in het aantal patiënten waardoor er minder inkomsten zijn. Het ziekenhuisheeft een aantal trajecten uitgezet die samen 18 miljoen moeten opbrengen. Over twee maanden moet duidelijk zijn of dit bedrag juist is, of dat het minder, wellicht ook meer is. Na drie jaar moet blijken of het jaarlijkse bezuinigingsbedrag van 18 miljoen euro voldoende is of moet worden bijgesteld.

Efficiency

Het ziekenhuis verwacht geen gedwongen ontslagen en hoopt personeelsreductie te bereiken met natuurlijk verloop en het niet verlengen van tijdelijke contracten. Besparingen moeten worden bereikt door efficiënter werken. Een voorbeeld hiervan is het instellen van de zogeheten electieve opnamekamer. Alleen mensen met een geplande operatie komen tot het moment van hun operatie op deze kamer te liggen. Na de operatie gaan ze naar andere kamers. Dit maakt het werk van de zaalverpleegkundige gemakkelijker omdat geopereerde e niet-geopereerde patiënten niet door elkaar komen te liggen en het is ook prettiger voor patiënten zelf.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.