Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MCLeeuwarden houdt hartfalenpatiënten thuis onder controle

Mario Gibbels
Het Hartcentrum Friesland in het MCL houdt voortaan patiënten met hartfalen thuis onder controle. Tijdens de pilot, die 7 december begon en met De Friesland Zorgverzekeraar is opgestart, worden honderd patiënten met hartfalen voorzien van ICT Guided Telezorg.

Bij patiënten met hartfalen heeft het hart een onvoldoende ‘pompfunctie’ om onder alle omstandigheden het lichaam en de organen van voldoende bloed te voorzien.

Schommelingen in de bloeddruk en gewichtsverandering kunnen aanwijzingen zijn voor mogelijke problemen. “Voor de hartfalenpatiënt is het gebruik van ICT Guided Telezorg erg gemakkelijk”, meldt MCL. “De patiënt krijgt een speciale weegschaal en een volautomatische bloeddrukmeter mee naar huis. Van de patiënt wordt verwacht zich dagelijks te wegen en de bloeddruk te meten. Daarnaast kunnen via een monitor vragen worden beantwoord.”

Automatische beoordeling

De gegevens gaan via een GPRS-verbinding naar de afdeling cardiologie in het MCL. De gegevens worden automatisch beoordeeld. “Als er aanleiding is, slaat het Disease Management System alarm. Vaak kan de hartfalenverpleegkundige al binnen het kwartier contact opnemen met de patiënt en zonodig na overleg met de cardioloog aanpassingen van de behandeling voorstellen.”

Aantoonbaar succes

“Met ICT Guided Telezorg kunnen we een vermindering bewerkstelligen van een derde van het aantal patiënten dat opnieuw opgenomen moet worden”, zeggen Richard van der Veer, projectleider in het MCL en Kees Jan de Vries, coördinerend cardioloog. “Het systeem is elders in Nederland een aantoonbaar succes, waarmee hartfalenpatiënten beter zelfstandig kunnen functioneren en het aantal ziekenhuisopnamen wordt beperkt.” Het is de bedoeling dat begin februari 2010 de eerste patiënten voorzien worden van de apparatuur die bij deze controlemethode hoort en patiënt op afstand in de gaten te houden. (ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.