Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meander MC huurt zbc in

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Meander Medisch Centrum gaat samenwerken met Medisch Centrum de Veluwe om de capaciteit van darmkankeronderzoek te vergroten.
meander mc.gevel.jpg

Dat laat het Meander MC weten. 

Vervolgonderzoek
Vanaf 1 februari 2017 wordt het aantal onderzoeken uitgebreid op locatie Baarn van Meander Medisch Centrum. Het gaat om het vervolgonderzoek dat soms nodig is na deelname aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. De wachttijden voor de MDL-arts zijn van alle specialismen het langst.  In het Meander moeten patiënten momenteel zeven weken wachten voor een eerste polibezoek.

MDL-artsen
MC De Veluwe is een zelfstandig behandelcentrum uit Apeldoorn en is gespecialiseerd in de zorg aan mensen met een maag-, darm- of leverziekte. De MDL-artsen zijn gecertificeerd voor het bevolkingsonderzoek. Vanaf 1 februari heeft MC De Veluwe twee dagen per week de beschikking over de faciliteiten van de scopieafdeling in Meander Medisch Centrum locatie Baarn. 

Wachttijd
Het ziekenhuis is blij met de samenwerking. Manager diagnostiek Martha Peters: ‘Het betekent dat de wachttijd korter wordt. Binnen één à twee weken kunnen mensen terecht voor een intakegesprek. Het kijkonderzoek, de colonscopie, kan dan ook binnen één à twee weken na het intakegesprek worden uitgevoerd. Daarmee verkorten we de periode dat mensen in onzekerheid verkeren.’

Zbc
Voor MC De Veluwe is deze manier van samenwerking met een ziekenhuis als Meander nieuw. Algemeen directeur MC de Veluwe, Petra ten Hooven: ‘Deze manier van samenwerken is kosten- en tijdbesparend. De faciliteiten van de scopieafdeling zijn beschikbaar maar worden niet maximaal benut. Wij maken daar als Medisch Centrum de Veluwe dankbaar gebruik van’.

Bevolkingsonderzoek
Alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Als er in de ingestuurde ontlasting een bepaalde hoeveelheid bloed wordt aangetroffen, gaat er een advies naar de huisarts en wordt de patiënt opgeroepen voor vervolgonderzoek. Dit is het geval bij ongeveer acht procent van de deelnemers. Het vervolgonderzoek bestaat uit twee delen: een intakegesprek en een inwendig kijkonderzoek van de dikke darm.  

Dossier Concentratie en Netwerken
Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.