Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meander versnelt revalidatie met zorgtechnologie

Mark van Dorresteijn
Zorggroep Meander heeft door gebruik van zorgtechnologie het aantal ligdagen verlaagd met acht procent. Tegelijkertijd steeg de tevredenheid van cliënten en medewerkers.
Meander versnelt revalidatie met zorgtechnologie
Foto: Meander Zorggroep

De resultaten zijn het gevolg van een gewijzigd werkpatroon en de inzet van iPads en deBioVal, een systeem dat met sensoren de gewrichtsbewegingen meet. Cliënten kunnen dankzij de nieuwe werkwijze ook op hun eigen kamer, op een zelfgekozen tijdstip, oefenen. Dit gebeurt naast de vaste behandeling door de fysiotherapeut. Cliënten krijgen een thuisoefenschema mee om zelf te oefenen. Dit wordt regelmatig opgenomen op video, via een iPad op een standaard. Zo kunnen de therapeuten controleren of de oefeningen goed worden uitgevoerd. En het stimuleert de cliënten om meer te oefenen.

Bioval

Ook is kwaliteitsmeting op basis van behandelresultaat ingevoerd. De fysiotherapeuten maken hiervoor gebruik van de BioVal. Het is een systeem dat in Frankrijk en Duitsland veel wordt gebruikt. Zorggroep Meander is in Nederland de eerste zorgorganisatie. Met sensoren meten de therapeuten de mobiliteit van de gewrichten. Door tussentijdse metingen wordt de vooruitgang duidelijk vastgelegd.

Zorg op afstand

Zorg op afstand is niet nieuw. Steeds vaker communiceren begeleiders via computer of tablet met hun cliënten. Het is een waardevolle aanvulling op het face-to-face contact. Zorggroep Meander gaat een stap verder. ‘Wij gebruiken zorgtechnologie in een andere setting’, vertelt Anita Tijsma, directeur. ‘Dus niet in de begeleidende sfeer, maar in een behandelsituatie. Dat is zeer innovatief. De goede resultaten die wij boeken, betekenen dus een echte doorbraak.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.