Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Medewerkers ouderenzorg minder tevreden

Bert Bukman
De zogeheten ‘werkbeleving’ in de ouderenzorg is het afgelopen jaar sterk verslechterd. Met een rapportcijfer van 7,2 is deze het laagste sinds jaren. De afname van het werkplezier is het grootst bij jongeren tot 25 jaar.
oudere
Foto: iStock

Dat blijkt uit de Benchmark Zorg 2017 van brancheorganisatie Actiz.

Dreigend tekort

Uit de benchmark blijkt ook dat de werkbeleving het laagste is bij medewerkers in de geriatrische revalidatie, het eerstelijnsverblijf en beschermd wonen. De daling is het minst sterk in de wijkverpleging.

Een en ander sluit aan bij breed levende zorgen over een dreigend tekort aan personeel in de ouderenzorg. De komende jaren zijn er naar verwachting 100.000 tot 125.000 extra medewerkers nodig. Het is dus maar zeer de vraag of deze mensen kunnen worden gevonden.

Ziekteverzuim

Jacqueline Joppe, vicevoorzitter van Actiz, zegt hierover naar aanleiding van het verschijnen van de benchmark: ‘Een van de grootste risico’s van het toenemende personeelstekort in de ouderenzorg is dat er minder cliënten geholpen kunnen worden, terwijl het aantal ouderen de komende jaren enorm gaat stijgen als gevolg van de vergrijzing. Andere risico’s zijn dat de werkdruk nog hoger wordt, het ziekteverzuim toeneemt, de kwaliteit van zorg naar beneden gaat en dat de mantelzorg te zwaar wordt belast. Daarom werkt Actiz landelijk en regionaal samen met betrokken partijen om het arbeidsmarktvraagstuk in de ouderenzorg aan te pakken.’

Financiële positie

Uit de benchmark van Actiz blijkt verder dat de financiële positie van zorgorganisaties in de ouderenzorg landelijk gezien in 2015 en 2016 verder is verslechterd. Zorgorganisaties die veel wijkverpleging leveren, scoren het laagst.

Het recente politieke besluit om extra geld in de ouderenzorg te steken, kan wat dit betreft verbetering opleveren. Om te voldoen aan de normen voor kwaliteit in verpleeghuizen, wordt in 2018 een eerste stap gezet met een budgetverhoging van € 435 miljoen.

1 REACTIE

  1. De “werkbeleving” van medewerkers EN familieleden is de laatste jaren al lager mede omdat de kwaliteit van zorg slechter geworden is. Dat door de vele bezuinigingen, terug brengen van de formatie en het doorvoeren van zelfsturende zorg teams/afdelingen. In combinatie met cliënten, die langer thuis moet blijven wonen, met multiproblemen als deze eindelijk opgenomen worden zorgt ervoor dat de “werkbeleving” per jaar slechter wordt. Zet de cliënt centraal en leidend en lever maatwerk, want een “gemiddelde” cliënt bestaat al jaren niet meer. Werk integraal, preventief en innovatief dan zal de “werkbeleving” voor alle partijen sterk verbeteren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.