Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mediazuil in separeerruimte bij GGZ Friesland

Sinds kort hangt in de separeerruimte van een kliniek van GGZ Friesland in Heerenveen een mediazuil. Dit is een in de muur gebouwd scherm met touchscreen, waarop patiënten informatie vinden over de behandeling en begeleiding.
Mediazuil in separeerruimte bij GGZ Friesland

Naast informatie kunnen cliënten in de separatieruimte ook ontspannen dankzij de zuil. Er zitten bijvoorbeeld televisiekanalen op en spelletjes. Het doel hiervan is om het verblijf in de separeerruimte, wat op patiënten vaak een grote impact heeft, prettiger te maken.

Arrestantencellen

Dorien Krijt, verpleegkundige en aandachtsfunctionaris Dwang en Drang, en Hindrik van Dijk, verpleegkundige, vertellen: “Dit type mediazuil wordt ook in arrestantencellen van politiebureaus gebruikt. Via contactpersonen bij de politie hebben wij kennis gemaakt met de mediazuil. Daardoor raakten we enthousiast en hebben we gekeken of zo’n zuil ook in een separeer iets zou kunnen toevoegen. De mediazuil wordt sinds een maand gebruikt. Het is een proef dus gaan we goed observeren wat het effect is.”

Informatie

Via het scherm kunnen de patiënten onder andere informatie krijgen over wie de hoofdbehandelaar is en wie de verpleegkundigen zijn. Ook staan er contactgegevens van de patiëntvertrouwenspersoon. Verder vinden ze er praktische informatie over het verblijf in de separeerruimte en hoe ze in contact kunnen komen met de verpleegkundige op de afdeling. En juist dat laatste is handig in combinatie met de separeertelefoon, waarmee de patiënt ten alle tijden contact kan opnemen met de verpleegkundige en die standaard aan de patiënt wordt meegegeven. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

IGZ: aantal separaties daalt met tien procent

‘Vergelijking cijfers separatie loopt spaak’

Inspectie: Derde ggz-instellingen voorkomt separatie

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.