Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Medicatiesoftware maakt gevaarlijke fouten

Mario Gibbels
Medicatiesoftware in de VS slaat vaak de plank mis. Ook in Nederland loopt deze software niet helemaal lekker.
Medicatiesoftware maakt gevaarlijke fouten

 

Bijna driekwart van de software die Amerikaanse apotheken gebruiken, voldoet niet, aldus de Automatisering Gids. Deze software zou in de gaten moeten houden wanneer er gevaarlijke combinaties van medicijnen worden voorgeschreven of medicijnen die niet aansluiten bij de conditie van een patiënt. Dit gaat echter heel vaak mis.

Gevaarlijk

De Amerikaanse onderzoekers deden een reeks potentieel gevaarlijke bestellingen bij 64 apotheken. Slechts 18 detecteerden de riskante combinaties. Volgens hoofdonderzoeker Daniel Malone in de Automatisering Gids, kampt Amerika met grote problemen in de manier waarop de farmaceutische kennisbanken interacties beoordelen.

Bron van fouten

Jos Aarts is onderzoeker ‘IT in de zorg’ van het Instituut Beleid en Management Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit. Hij stelt dat de diversiteit van systemen in de Verenigde Staten veel groter is dan in Nederland “en dat is een bron van fouten”. Ook Nederlandse merken werken niet vlekkeloos, aldus Aarts in de Automatisering Gids. Daarom is de verplichting voor artsen om elektronisch recepten te schrijven ‘voorbarig’. De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil dit vanaf 2012 verplicht stellen, ondanks de knelpunten die nog bestaan.

Knelpunten

Afgelopen maart stond in Medisch Contact een artikel dat de knelpunten opsomde:

– Er zouden veel betere koppelingen moeten komen voor gegevensuitwisseling tussen systemen die onder meer bij huisartsen, apothekers en ziekenhuizen in gebruik zijn.

– De terminologie moet meer gestandaardiseerd worden.

– De systemen die artsen en systemen moeten waarschuwen voor gevaarlijke combinaties geven veel onterechte signalen af en zorgen daarmee voor signaalmoeheid.

– Elektronische voorschrijfsystemen zouden gebruik moeten maken van een gestandaardiseerde keuzelijst van toegestane medicijnen, inclusief dosering en dosis.

‘Inherent aan innovatie’

De Inspectie voor de Gezondheidszorg staat op het standpunt dat het niet-geautomatiseerd voorschrijven van geneesmiddelen risicovoller is dan met een systeem dat nog niet dekkend is, aldus de Automatisering Gids. “Problemen zijn inherent aan innovatie,” aldus de Inspectie.

Bron: Automatisering Gids

2 REACTIES

  1. Kan toch niet zo moeilij zijn, expertsysteem, met inrichting van alle voorgeschreven medicijnen bij patienten, anoniem natuurlijk. Het voorkomen van een nieuw uit te schrijven combinatie bij een patient, met het totaal aanwezig moet een aardige indicatie geven of de nieuw uitgeschreven combinaties bij die specifieke patient eventueel een probleem geeft. Blijft alleen de persoonlijke situatie van de patient over…
    Gekoppeld met een bijwerkingen optie lijkt me ideeal ook voor de producenten..

  2. Lees alle reacties
  3. Een jaar of 6 geleden heb ik een pleidooi gehouden om een (tijdelijke) leerstoel in te richten voor het electronisch voorschrijven en medicatiebewaking (op dosering en interacties). Het doel was om diepergravend onderzoek te doen naar de bestaande systemen en de risico’s. Helaas vindt dit inderzoek nu niet plaats of erg versnipperd. Het idee van de leerstoel lijkt me nog steeds actueel.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.