Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Medicijnbewaking ouderen moet beter

Sarah Berends
De controle van apothekers op het medicijngebruik van ouderen moet beter. Dat zegt de Unie KBO aan de hand van hun jaarlijkse medicijnonderzoek. De Unie KBO roept ouderen op om zelf het gesprek aan te gaan met hun apotheker.
Medicijnbewaking ouderen moet beter

Het is de derde keer dat de Unie KBO de controle op het medicijngebruik onderzoekt. Ook dit jaar komt naar voren dat apothekers en huisartsen nog steeds te weinig informeren naar het medicijngebruik van ouderen.

Verbetering

Circa 33 procent van de apothekers doet uit zichzelf bij oudere patiënten navraag over het medicijngebruik en circa 20 procent van de huisartsen. In die laatste groep is een verbetering ten opzichte van eerdere jaren.

AMO

Manon Vanderkaa, directeur Unie KBO: ‘Apothekers zetten het medicijngebruik in het actueel medicatieoverzicht (AMO). Dit overzicht is sinds 2011 verplicht. Het draagt bij aan een daling van medicatiefouten bij spoedopnames in het ziekenhuis. De Unie KBO roept ouderen daarom op om regelmatig in gesprek te gaan met hun apotheker. Bij veranderingen in medicijngebruik na ziekenhuisopname, bij gebruik van zelfzorgmedicijnen, maar ook voor een medicatiecheck. We willen dat apothekers steeds meer de patiënt en het gebruik centraal stellen en niet de geneesmiddelen.’

Medicatiebeoordeling

Een medicatiebeoordeling kan veel onheil voorkomen, schrijft de ouderenbond in het persbericht. Dit is een periodiek gesprek over het medicijngebruik tussen cliënt en apotheker of huisarts. Dit gebeurt nog veel te weinig. Ondanks dat er al geruime tijd een duidelijke richtlijn polyfarmacie bij ouderen bestaat en ondanks het feit dat de medicatiebeoordeling een verzekerd onderdeel is van de basisverzekering. Weinig artsen en apothekers beginnen hierover uit zichzelf. Manon Vanderkaa: ‘Helaas is er nog te weinig capaciteit om alle noodzakelijke medicatiebeoordelingen uit te voeren. Het aantal 65-plussers neemt toe en een goede medicatiecheck kost tijd. Bovendien valt de vergoeding bij de meeste zorgverzekeraars onder het verplicht eigen risico en dat vormt voor ouderen een financiële drempel. Hier is nog veel te winnen.’

Winst door check

De Unie KBO lobbyt voor een versnelde invoering van de medicatiebeoordeling en betere voorlichting voor ouderen. Manon Vanderkaa: ‘Senioren kunnen veel baat hebben bij een medicatiebeoordeling. Oudere patiënten met meerdere aandoeningen lopen grote risico’s op medicijnvergiftiging, ongelukken en ziekenhuisopname. Daarom roepen we alle senioren op: stap zelf naar de apotheker!’

1 REACTIE

  1. Als wijkverpleegkundige en casemanager bij dementie maak ik het helaas maar al te vaak mee dat ik bij inzet van thuiszorg zakken met medicijnen weghaal bij de patiënten. Verlopen medicatie, stropjes zonder doosjes, medicatie die al lang gestopt was enz. mijn ervaring is helaas dat huisartsen nauwelijks of niet controleren of de medicatie die ingezet wordt bij dementerende ouderen zoals antipsychotica ,antidementiemeiddelen. Benzo,s enz effectief zijn of ernstige bijwerkingen hebben.
    Meestal ben ik degene die aan de bel trek als de werking of de dosering niet klopt. Toch wel de verantwoording van de huisarts om zulke belangrijke medicatie te monitoren!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.