Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Medisch geïntegreerd bedrijf is passé’

UTRECHT - Het medisch geïntegreerd bedrijf heeft zijn langste tijd gehad. Dokters moeten zich bezighouden met de zorg en er kan er maar één de baas zijn in het ziekenhuis en dat is de raad van bestuur. Dat wordt gesteld in het zojuist verschenen advies Vernieuwd besturen van een werkgroep binnen de NVZ vereniging van ziekenhuizen.
‘Medisch geïntegreerd bedrijf is passé’

Aanleiding voor het advies is de sterk veranderende omgeving van ziekenhuizen. De toenemende marktwerking vraagt om een andere besturing van ziekenhuizen, aldus de opstellers van het advies. Bovendien is nu het moment om de noodzakelijke veranderingen door te voeren omdat binnen enkele jaren ongeveer de helft van de zittende bestuurders met pensioen gaat.

Meevliegen

De duale structuur, waarbij specialisten meebeslissen over het ziekenhuisbeleid, past volgens het advies niet meer in de huidige situatie. Medisch specialisten moeten daarom gezien worden als ‘gewone’ medewerkers die in dienst van het organisatiebelang werken: “Je vliegt mee of je vliegt eruit.” Van toelatingsovereenkomsten tussen ziekenhuis en specialist die voor onbepaalde tijd gelden, kan geen sprake meer zijn.

Onderaannemerschap

Het advies geeft drie denkrichtingen voor een andere positie voor specialisten: onderaannemerschap, een tijdelijke arbeidsovereenkomst of partnerschap. Uitgangspunt daarbij is dat specialisten, net zoals de raad van bestuur en het middelmanagement, een tijdelijk contract krijgen van vier à vijf jaar. Dat neemt niet weg dat specialisten een speciale rol vervullen binnen het ziekenhuis: zonder specialisten geen ziekenhuis. Er is volgens het advies dan ook niets mis mee om die bijzondere positie tot uiting te laten komen door middel van “toeters en bellen” zoals een “meer aangeklede, statusverhogende kamer” of financiële prikkels. (ZorgVisie – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.