Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medisch isotopentekort half september opgelost

Mark van Dorresteijn
Na maandenlange reparatiewerkzaamheden is de kernreactor in Petten weer in bedrijf gesteld. Half september kunnen de ziekenhuizen de eerste isotopen weer verwachten. Dit laat exploitant Nuclear Research & Consultancy Group (NRG) weten.
Medisch isotopentekort half september opgelost

De reparatie was noodzakelijk omdat er luchtbelletjes waren aangetroffen in koelwaterleidingen die in de betonnen constructie van de reactor zijn verankerd. Het beton is de afgelopen maanden van onderaf verwijderd, waarna de aangetaste delen van het koelsysteem zijn vervangen door nieuwe aluminium leidingdelen. Nadat de installatie onder toezicht van de autoriteiten was getest, is nieuw beton aangebracht.

Isotopentekort

De kernreactor in Petten tekent voor zestig procent van de Europese en dertig procent van de wereldproductie van medische isotopen, die worden ingezet bij kankerbehandeling en diagnostiek. Omdat behalve de reactor in Petten ook de NRU-reactor in Canada stillag, was de afgelopen maanden internationaal sprake van een tekort aan medische isotopen met lange wachtlijsten tot gevolg. Normaliter worden over de hele wereld dagelijks 24.000 patiënten behandeld met isotopen uit Petten. NRG zegt dat ziekenhuizen de eerste isotopen half september weer kunnen verwachten.

Pallas

De reactor in Petten staat op de nominatie om te worden vervangen, maar moet nog een aantal jaren mee. Wel liggen er plannen klaar voor opvolger Pallas. Voorzitter Fred Verzijlbergen van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde benadrukte donderdag de noodzaak van de nieuwe onderzoeksreactor om in de toekomst een vergelijkbaar langdurig, wereldwijd tekort aan medische isotopen te voorkomen. De oplevering van Pallas wordt op zijn vroegst in 2017 voorzien. Petten en Zeeland zijn in de race als vestigingslocatie. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

‘Vervang reactor Petten om toekomstig isotopentekort te voorkomen

‘Tekort isotopen nog tot eind juli’

Ziekenhuizen Noord-Holland kampen met tekort aan isotopen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.