Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Medisch specialisten bezorgd over berichten zorgfraude

De Orde van Medisch Specialisten (OMS) maakt zich grote zorgen over het effect van fraudegevallen met declareren. Signalen over fraude zijn schadelijk voor het vertrouwen in de gezondheidszorg en in de medisch specialist. Fraude is niet acceptabel, de OMS neemt afstand van frauduleus handelen.
Medisch specialisten bezorgd over berichten zorgfraude
Foto: ANP Koen Suyk

OMS-voorzitter Frank de Grave: ‘Elke onjuiste declaratie is er één te veel. Dokters die frauderen handelen in strijd met de beginselen van de medische professionaliteit.’ Medisch specialisten zetten zich in voor de beste zorg voor de patiënt en stellen daarbij kwaliteit van zorg voorop. Bij dit professionele handelen hoort ook het zorgvuldig omgaan met de steeds schaarser wordende zorgeuro. Het declaratiesysteem is echter complex, niet altijd logisch en vaak voor meerdere uitleg vatbaar. Frank de Grave: ‘Niet elke onjuiste declaratie is fraude.’

Gedragscode
Al in de opleidingen ligt de nadruk op de verantwoordelijkheid van de medisch specialist voor het betaalbaar houden van de zorg. Daarnaast heeft de OMS samen met de wetenschappelijke verenigingen een gedragscode correct declareren opgesteld. Hiermee vragen de OMS en de wetenschappelijke verenigingen bij hun leden extra aandacht voor correct declareren.

3 REACTIES

 1. Die er het hardste aan meegedaan hebben, maken zich nu de grootste zorgen; zo is het altijd geweest.
  Aan welke kant zo Frank de Grave staan; het is wel een politicus geweest en mijn vader zei het al tegen mij: Van jou komt niets terecht, je groeit op voor galg en rad en je bent zo doortrapt als de grootste crimineel; jou zie ik in de politiek komen.

 2. Lees alle reacties
 3. mooi politiek correcte stellingname, bezijden de waarheid/werkelijkheid bovendien.
  ik heb bijvoorbeeld nog nooit een nota gezien waarom de Specialist zich aan het door de NZa vastgestelde maximale honarium houdt. Altijd daarboven. En ik zie een hoop declaraties per dag!
  Om over de andere f(r)outuleuze (foutje of fraude) declaraties maar niet te beginnen.
  Daar komt nog bij dat het DOT-systeem helemaal niet zo ingewikkeld is.

 4. Ik heb ook eens een brief gehad ,dat er een onderzoek plaats heeft gevonden in martinie ziekenhuis groningen.Na klacht excuus brief,
  Het ergste is dat ze allerlei bevindingen op hadden die niet vanmij zijn.
  Zelfs wanneer ze denken wanneer ik dood ga.enz
  Ben erdirect weggegaan

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.