Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KNMP wil stoppen met papieren recepten

Bert Bukman
Voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP bepleit dat het voorschrijven en afleveren van recepten volledig elektronisch gaat plaatsvinden. Om te beginnen met recepten voor opiaten. Dit om vervalsingen te voorkomen.
Klein Nulent
AntonioGuillem / Getty Images / iStock

‘Het papieren recept is niet meer van deze tijd en bovendien zeer makkelijk na te maken’, aldus Gerben Klein Nulent. ‘Dit is te voorkomen met veilig elektronisch berichtenverkeer tussen voorschrijver en de apotheker.’ De doelstelling van de KNMP geldt voor alle recepten, maar Klein Nulent wil beginnen met opiaten.
Hij deed zijn uitspraken naar aanleiding van een uitzending van het tv-programma Radar. In het televisieprogramma werd getoond hoe een journalist met een verborgen camera bij een aantal Nederlandse apotheken de zware pijnstiller oxycodon meekreeg dankzij een vervalst recept.

Verslavende middelen

De IGJ stelde eerder al vast dat er met enige regelmaat sprake is van vervalste recepten. Daarmee kan de gebruiker bijvoorbeeld proberen aan verslavende middelen te komen voor zichzelf of om aan derden te verkopen. Daarom komt de KNMP nu met voorstellen. ‘Het definitief uitbannen van het papieren recept helpt’, aldus Klein Nulent. ‘Hierover gaan we in gesprek met de voorschrijvers.’

Klein Nulent bepleit een versnelling van een trend die al in gang is gezet. De richtlijn Elektronisch voorschrijven heeft namelijk al als hoofdregel dat geneesmiddelen elektronisch worden voorgeschreven. Ook Nictiz en de KNMG maken zich hier al enkele jaren sterk voor.

Laatste 5 tot 10 procent

‘Naar schatting verloopt 90 tot 95 procent van de recepten nu al elektronisch,’ aldus Klein Nulent. ‘Het gaat om de laatste 5 tot 10 procent.’

Zeker in het geval van opiaten zijn elektronische recepten van belang. ‘Een middel als oxycodon wordt in Nederland steeds vaker voorgeschreven, 2,1 miljoen keer in 2017. Dankzij de technologische vooruitgang kunnen we zorgen dat voorschrijven en afleveren van opiaatrecepten veilig gebeurt.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.