Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Meer commerciële ziekenhuizen in Nederland verwacht’

Mark van Dorresteijn
Door de groei van het aantal hoge vergoedingen voor private investeringen, gebrek aan publiek kapitaal of het bieden van hogere inkomens aan artsen stijgt het aantal commerciële ziekenhuizen. Dit stelt Patrick Jeurissen in zijn proefschrift For-Profit Hospitals waarop hij aan de Erasmus Universiteit Rotterdam promoveert.
‘Meer commerciële ziekenhuizen in Nederland verwacht’

De studie van Jeurissen is de eerste integrale wetenschappelijke analyse over het hoe en waarom van de ontwikkeling van commerciële ziekenhuizen. De promovendus vergelijkt de commerciële ziekenhuissector in de Verenigde Staten, Engeland, Duitsland en Nederland. In lijn met de drie andere landen verwacht Jeurissen vanwege de genoemde ontwikkelingen ook in Nederland meer commerciële ziekenhuizen.

Hogere investeringsvergoeding

In de Verenigde Staten kregen commerciële aanbieders bijvoorbeeld lange tijd een hogere investeringsvergoeding dan andere partijen. Ook kunnen deze partijen onder bepaalde omstandigheden hun betere toegang tot de financiële markten te gelde maken. Zo werd in Duitsland het tekort aan publieke investeringen steeds nijpender en voorzag commercieel kapitaal vervolgens in deze leemte.

Groei commerciële ziekenhuizen

Inmiddels zijn het Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen in handen van investeerders. Winst uitkeren is nog niet toegestaan, maar ziekenhuizen zijn wel steeds meer zelf verantwoordelijk voor hun kapitaal. De laatste decennia is de groei van commerciële ziekenhuizen mede gestimuleerd doordat ze steeds aantrekkelijker werden voor artsen. Zo zijn in Engeland veel reguliere artsen sinds jaar en dag voor een deel van hun inkomen afhankelijk van extra activiteiten in de commerciële sector, aldus Jeurissen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

‘Commercie bedreigt ambulancezorg’

Vakbond: personeel commerciële thuiszorg slecht af

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.