Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Meer complicaties bij zwangere asielzoekers

Mark van Dorresteijn
Zwangere vrouwen in asielzoekerscentra lopen vier tot vijf keer zoveel risico op levensbedreigende complicaties als Nederlandse vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek waarvan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de resultaten donderdag heeft vrijgegeven.
Meer complicaties bij zwangere asielzoekers

Eerder onderzoek toonde al aan dat ook allochtone vrouwen met een verblijfsvergunning meer kans hebben op ernstige complicaties tijdens de zwangerschap. Bij vrouwen in asielzoekerscentra is dat risico evenwel nog vele malen hoger. Dat was nog niet eerder op deze schaal onderzocht.

Geen eigen artsen

Volgens de onderzoekers toont hun studie aan dat zwangere vrouwen in asielzoekerscentra door uiteenlopende oorzaken meer medische aandacht nodig hebben. Daar schort het nu aan, onder meer omdat asielzoekerscentra sinds vorig jaar geen eigen artsen en verpleegkundigen meer hebben.

Zelf aankloppen bij huisarts

Zieke asielzoekers moeten zelf bij een reguliere huisarts aankloppen voor hulp, maar onder meer taalproblemen maken dat erg lastig. Daardoor duurt het vaak lang voordat zij toegang hebben tot goede medische zorg. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoekt momenteel of het nieuwe systeem goed genoeg werkt.

Hulp geweigerd

In een asielzoekerscentrum in Leersum overleed op 27 juni een 42-jarige zwangere Somalische vrouw. Medewerkers van het centrum zouden hebben geweigerd medische hulp in te schakelen, ook nadat de vrouw er herhaaldelijk om had gevraagd. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft die zaak in onderzoek. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Inspectie onderzoekt zorg asielzoekerscentra

GGZ-instellingen tekenen voor zorg asielzoekers

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.