Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Meer dan 100 meldingen over dure medicijnen

Mark van Dorresteijn
Binnen een dag hebben al meer dan honderd mensen prijsverschillen gemeld bij het medicijnmeldpunt van de nieuwe politieke partij 50Plus.
Meer dan 100 meldingen over dure medicijnen

‘Bijvoorbeeld over omeprazol. Dat kost hier 28 euro en in Spanje 2,16 euro’, stelt lijsttrekker Henk Krol. ‘En voor 28 stuks azilect betaal je hier 84 euro en in de VS nog geen 15 euro. Als je de meldingen ziet, denk je: dit kan niet waar zijn. Maar het is echt waar. Er is zelfs een medewerker van een farmaceutisch bedrijf geweest die prijslijsten heeft opgestuurd. Dan zie je dat de inkoopprijs voor apotheken per land anders is.’

Dure Nederlandse medicijnen

De partij wil weten wat medicijnen in het buitenland kosten, omdat medicijnen in Nederland te duur op de markt zouden worden gebracht. Met die gegevens willen ze het ministerie van Volksgezondheid dwingen om de farmaceutische industrie aan te pakken.

Kleinere verpakkingen

Verder valt op dat er in het buitenland kleinere verpakkingen te koop zijn. ‘Eigenlijk verdienen de producenten dus dubbelop. Ze verkopen de medicijnen in Nederland duurder en doen het ook nog eens in een grotere verpakking.’ Volgens Krol worden veel overgebleven medicijnen weggegooid. ‘Dat kost geld en is slecht voor het milieu.’

Zotte prijsverschillen

De vele reacties tonen volgens Krol aan dat er een open zenuw is geraakt. ‘Het zijn zotte prijsverschillen. We gaan de gegevens nu bestuderen en uitzoeken waar het prijsverschil vandaan komt.’ Het meldpunt blijft voorlopig nog open.

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

Lees ook:

50Plus opent meldpunt voor dure medicijnen

AMC-artsen willen Europese aanpak zeldzame ziektes

Discussie losgebarsten over schrappen medicijn door CVZ

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.