Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nivel: Meer e-mailconsulten huisartsen

Bert Bukman
Het aantal e-mailconsulten van huisartsen is de afgelopen jaren licht gestegen. Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut Nivel.
Maasstad Ziekenhuis
Getty Images / iStock

Nivel maakte de cijfers bekend in het kader van de Werelddag van de Telecommunicatie 17 mei. Ook het aantal telefonische consulten van huisartsen nam toe.

Het aantal consulten per e-mail is nog wel gering. Het ging in 2016 om 0,7% van het totale aantal consulten. Het merendeel van de consulten bestaat nog altijd uit een bezoek aan de huisartsenpraktijk (66%). Ook het percentage huisbezoeken is substantieel (5%).

18-64 jaar

Bij patiënten van 18 jaar en ouder is over de periode van 2011-2016 een lichte stijging te zien in het aandeel telefonische en e-mailconsulten. Het gebruik van e-mail is vooral toegenomen in de groep 18-64 jaar.

Uit onderzoek van Nictiz eerder dit jaar bleek dat huisartsen nog onvoldoende op de hoogte zijn van de declaratiemogelijkheden voor e-consulten. Zij denken dat de declaratie gelijk staat aan die van een telefonisch consult. Terwijl het meer is en zelfs kan oplopen tot twee keer een regulier consult.

Verschillende declaraties

Afhankelijk van de geleverde prestatie kan een gevoerd e-consult leiden tot verschillende declaraties. De eerste optie is een e-mailconsult (zorgverlening is in tijdsbesteding beperkter dan een regulier consult). De tweede optie is een regulier consult (zorgverlening is inhoudelijk en in tijdsbesteding vergelijkbaar met een regulier consult). De derde optie is een dubbel consult (zorgverlening is inhoudelijk en in tijdsbesteding vergelijkbaar met die in een dubbel consult).

De NZa heeft dit onlangs nogmaals bevestigd. De verwachting is dat het aantal e-mailconsulten zal toenemen naarmate huisartsen zich beter bewust worden van de diverse mogelijkheden om te declareren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.