Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer macht aan de consument

Cliëntenbewegingen snakken naar geld om vuist te maken
Meer macht aan de consument

Door: Christa Carbo

Cliëntenbewegingen in de geestelijke gezondheidszorg moeten een krachtige stem krijgen om naast zorgaanbieders en financiers de rol van ‘derde marktpartij’ te kunnen spelen. Gebrek aan geld maakt het echter lastig om uit te groeien tot een waardige gesprekspartner.

De financiering van de geestelijke gezondheidszorg verandert per 1 januari 2008 ingrijpend. Het grootste deel verhuist van volksverzekering AWBZ naar de Zorgverzekeringwet (ZVW), een ander deel valt straks onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Deze stelselwijziging heeft grote gevolgen voor de cliënten- en familieorganisaties in de ggz. De organisaties willen zich actief bemoeien met de feitelijke invulling van het verzekerings- en aansprakenpakket en meepraten over welke zorg aangeboden en vergoed móet worden. Dat wordt er door deze versnippering van financiering echter niet eenvoudiger op.

Lees het hele artikel

Lees het rapport

Beste Koop: ggz inkoop vanuit cliënten- en familieperspectief (rapport Verwey Jonker instituut)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.