Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer meldingen bij de NZa over verzekeraars

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft in 2016 in totaal 2156 meldingen ontvangen van burgers over problemen in de zorg. In het vierde kwartaal van 2016 kwamen er bijna 700 meldingen binnen. Dit zijn 200 meldingen meer dan in het derde kwartaal.
nza400.jpeg

De NZa ziet in de meeste zorgsectoren een daling in meldingen, maar het aantal meldingen over zorgverzekeraars neemt toe in het vierde kwartaal. ‘Dit is met name te verklaren door de meldingen over het contracteringsproces tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars’, schrijft de NZa. ‘Ook stelden burgers vragen over hun verzekeringen. Ze wilden bijvoorbeeld  weten of hun behandeling vanuit de basisverzekering of aanvullende verzekering wordt vergoed.’

Meldingen
Burgers wisten de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in 2016 te vinden voor meldingen van hun problemen in de zorg. Zo meldden burgers dat ze een hoge rekening ontvingen bij de tandarts, zonder een offerte vooraf te krijgen. Ook veel voorkomend waren meldingen van burgers die vonden dat ze geen gesprek hadden gehad bij hun apotheek, maar hiervoor wel moesten betalen. Tot slot meldden burgers dat ze het ziekenhuis hebben bezocht in 2016, maar onverwacht hun eigen risico betalen over 2015.

Interventieteam
Sinds 2016 heeft de NZa een Snelle Interventieteam (SI-team). Het SI-team pakt snel en zichtbaar meldingen op, aanvullend op de bestaande toezichtsgebieden. In 2016 waren dit bijna 400 meldingen. Zo controleerde het SI-team of ggz-aanbieders hun wachttijd op de website vermelden, ging zij in gesprek met tandartsen die geen offerte verstrekten en legde zij signalen voor bij verzekeraars over hun dienstverlening. Daarnaast sprak het SI-team apothekers aan waarbij het niet helder was of zij een begeleidingsgesprek gevoerd hadden, terwijl het wel op de rekening stond.

Dossier Governance
In het dossier governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.