Meer personeel leidt niet per se tot betere verpleeghuiszorg’

Meer geld en meer personeel zorgt niet automatisch voor betere verpleeghuiszorg. Leiderschap en een goede personeelsmix zijn belangrijker. Dat zegt Jan Hamers, hoogleraar ouderenzorg aan de Universiteit Maastricht.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
JanHamers_450.jpg
Jan Hamers: 'Bevlogenheid van leiders bepaalt vaak succes verpleeghuizen.'

In de discussie rond de verpleeghuiszorg de afgelopen weken klonk al gauw de roep om meer personeel. Arts en filosoof Bert Keizer riep op om artsen en verpleegkundigen in verpleeghuizen veel beter te belonen. Sportjournalist Hugo Borst wijt de slechte zorg bij Laurens, waar zijn moeder verblijft, aan te weinig personeel. In diezelfde week verscheen ook het rapport Meer is niet per se beter van de Universiteit Maastricht naar de relatie tussen de personeelsbezetting en de kwaliteit van zorg. De conclusie staat haaks op de roep om meer handen aan het bed: dat leidt niet automatisch tot betere zorg.

Roep

5
343

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

5 REACTIES

 1. @ Natasja: "… maar om kwaliteitsproblemen bij voorbaat los te koppelen van personele bezetting, is naar mijn mening op zijn minst onzorgvuldig te noemen." Geheel mee eens.
  Ik concludeer – in de huidige context – liever 'Meer geld = 'gewoon' betere zorg. Toch?' (zie: https://www.linkedin.com/pulse/meer-geld-gewoon-betere-zorg-toch-marlies-rosenbrand?trk=pulse_spock-articles). Het wetenschappelijk onderzoek zie ik in ieder geval niet als bewijs dat dat – in de huidige context – niet zo is….

 2. Lees alle reacties
 3. "Meer schoon water leidt niet automatisch tot minder uitdroging." Nee, als men het niet tot zich neemt, zal er alsnog uitdroging optreden. Neemt niet weg dat de beschikbaarheid van voldoende schoon water een eerste vereiste is om uitdroging tegen te gaan. Voldoende personeel is ook een vereiste om kwalitatief goede zorg te kunnen leveren. Dat bevlogen leiderschap, enthousiaste medewerkers, voldoende scholing, een heldere visie en een goede mix van medewerkers (zowel in niveau als op andere vlakken) deze kwaliteit naar een hoger plan kunnen tillen staat buiten kijf. Dat het gebrek hieraan het tegenovergestelde tot gevolg heeft overigens ook, maar deze kromme redenaties worden net iets te vaak gebruikt om verdere bezuinigingen te verantwoorden. Ook daar waar gebrek aan personeel wél de onderliggende reden is dat kwaliteitsdoelen niet behaald worden. Ik ben het er overigens mee eens dat een overschot aan personeel ook niets oplost, maar om kwaliteitsproblemen bij voorbaat los te koppelen van personele bezetting, is naar mijn mening op zijn minst onzorgvuldig te noemen.

 4. Beste Jan,
  Sorry maar goede zorg ligt niet altijd aan nivo .
  Wie zegt dat een hbo er beter is ?
  Het ligt aan de persoon werkt hij zij met hart en ziel ?
  Daar zit het verschil ,en de manier hoe je met bewoners omgaat ,gewoon das het beste mensen geven niks om nivo ,wel om goede zorg aandacht en liefde ,laat mensen in hun waarde en je bent er al .maar meer personeel is wel beter vooral in de ochtend ,en betere beloning is ook wenselijk want het beroep wordt zwaar onder schat ,door mensen die onze cao maken .
  Groetjes

 5. Het is zeker niet alleen maar niveau, het heeft ook te maken met mentaliteit en de hoe mensen uit een opleiding komen. Daarnaast heeft het zeker met gedrevenheid en voorbeeldfunctie van bestuurders / directie te maken. Ook in ziekenhuizen heb ik meegemaakt dat verpleegkundigen geen tanden poetsen of nagels van patienten knipten. Daarbij zie ik dat 'onderbeurtjes' vaak aan de patient worden overgelaten (ook op dit moment bij mijn dementerende vader in verpleeghuis). Cultuurverschillen spelen hier ook mer. Zelfs mijn vader verteld dat het met name Marokkaanse / Turkse verzorgsters hem maar zelf laten aanrommelen.
  Dat hier geen check en sturing op zit is dan ook evident. En met drie vier medewerkers een hele afdeling gewassen en verzorgd te krijgen is op den duur een uitputtingsslag…

 6. Meer personeel wordt door dit onderzoek niet als oplossing gezien terwijl ik onlangs een artikel als dat uitdroging van ouderen wel degelijk komt door te weinig personeel en niet door kennis tekort
  Het lijkt me toch dat dit elkaar tegenspreekt.
  Mijn ervaring leert dat er wel degelijk meer inzet van menskracht moet zijn om aan alle behoeften tegemoet te komen.
  Ik werk als verpleegkundige geriatrie en gerontologie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.