Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer risico op ggz in 2016

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
In de wijkverpleging en de ggz wordt de risicodragendheid van zorgverzekeraars groter. Ook de langdurige ggz moet er aan geloven.
Meer risico op ggz in 2016
Foto: ANP/Lex van Lieshout

Dat schrijft minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer.

Nacalculatie

In de wijkverpleging wordt volgend jaar 75 procent nagecalculeerd. Nu is dat nog 95 procent. Ook in de geneeskundige ggz gaat de nacalculatie omlaag van 95 naar 75 procent.  De minister voert in de langdurige ggz tien procent risico in, de overige 90 procent van de zorg wordt nog nagecalculeerd.

Zorgverzekeraars

Vanaf 2017 moeten zorgverzekeraars ggz en wijkverpleging volledig risicodragend gaan uitvoeren. Tot dan gaat het risico voor verzekeraars jaarlijks stapsgewijs omhoog. Tegen de plannen bestaat al langer verzet omdat een goed compensatiemodel vooraf, nog steeds niet is gevonden. Schippers is het daar niet mee eens. Zij meent dat een nieuw vereveningskenmerk, dat is gebaseerd op het zorggebruik in het voorgaande jaar, het ex ante model fors verbetert. Dit geldt zowel voor de ggz als de wijkverpleging. In de langdurige ggz werkt het model alleen nog als de kosten van intramurale ggz in het voorgaande jaar structureel worden meegenomen. Uiterlijk 2016 zal de minister definitief beslissen of de langdurige ggz volledig risicodragend kan worden uitgevoerd en of deze zorg dus in de Zorgverzekeringswet blijft.

Ggz

Kleine zorgverzekeraars waarschuwden begin vorige maand voor zeer hoge kosten waarvoor weinig compensatie bestaat. Patiënten die langdurig psychiatrische zorg nodig hebben, zijn scheef verdeeld over de zorgverzekeraars waardoor risicoselectie op de loer ligt. Paul van Rooij, directeur van brancheorganisatie GGZ Nederland liet vervolgens echter weten geen enkele reden te zien waarom de ggz anders zou moeten worden bekostigd dan de somatische zorg. Volgens hem is volledige marktwerking in 2017 wel degelijk haalbaar.

Effectiviteit

Schippers roept zorgverzekeraars, zorgaanbieders en patiëntenorganisaties op om ervoor te zorgen dat de ggz beter gaat passen in de systematiek van de Zorgverzekeringswet en dat er meer inzicht komt in de effectiviteit van de behandelingen.

Dossier ggz

Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging. Bekijk het dossier.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.