Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Meer zorgpremie door hoger eigen risico

Redacteur Zorg+Welzijn
Meer mensen kiezen voor een hoger eigen risico. Dat zal uiteindelijk leiden tot een hogere zorgpremie.
Meer zorgpremie door hoger eigen risico
Foto: ANP Koen Suyk

Het is voor mensen aantrekkelijker te kiezen voor een hoger eigen risico omdat men minder zorgkosten maakt dan het wettelijk eigen risico van 350 euro. Dat stelt Oscar Toom van een van de vergelijkingswebsites in het Nederlands Dagblad.

Lagere zorgkosten

Het wettelijk eigen risico is vanaf 1 januari 2013 gestegen van 220 naar 350 euro. Gemiddeld maken Nederlanders 215 euro aan eigen zorgkosten per jaar. De lagere zorgkosten zou mensen ertoe aanzetten om een hoog eigen risico te nemen, zodat ze een lagere maandelijkse zorgpremie hoeven te betalen. Uiteindelijk drijft dit consumentengedrag de zorgpremie omhoog, is de redenering van Toom. Zorgverzekeraars krijgen minder premiegeld binnen, maar zullen niet minder rekeningen moeten betalen.

Verdubbeld

Volgens Toom van de vergelijkingswebsite Uwzorgverzekeringsite.nl zou het aantal mensen dat kiest voor een extra eigen risico bijna verdubbeld zijn van zes procent naar 11,75 procent.

1 REACTIE

  1. Grote onzin. Nog niemand weet wat het effect is van de geringe premie reductie en de hoge eigen betaling als er zich ziektecalamiteiten voordoen en daardoor ziektekosten moeten worden betaald.
    Die zeer onzekere uitkomst nu al te vertalen naar een hogere premiebijdrage PAST HELEMAAL IN DE GRAAICULTUUR DIE THANS RICHTING BURGER MEER EN MEER PLAATSVINDT. De reactie/rekening daarvan komt hoe dan ook; mensen zijn niet gek.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.