Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meldpunt voor verslaafde artsen van start

Mark van Dorresteijn
Verslaafde artsen kunnen vanaf 1 maart aankloppen voor hulp bij een nieuw meldpunt onder de naam 'abs-artsen'. Dat meldt artsenorganisatie KNMG op haar website. Het steunpunt wordt ondergebracht bij de Radboud Universiteit Nijmegen.
Meldpunt voor verslaafde artsen van start

De verslaafde artsen worden na een intakegesprek doorverwezen naar Nederlandse verslavingsklinieken. Het meldpunt is een initiatief van een hoogleraar verslavingszorg, een instelling voor verslavingszorg en een ervaringsdeskundige. Het meldpunt is geënt op een soortgelijk project in Canada. In Nederland zijn geen gegevens beschikbaar over het aantal verslaafde artsen. Als wordt uitgegaan van Amerikaanse en Canadese cijfers, komt verslaving voor bij negen à twaalf procent van de Nederlandse artsen. Een percentage dat vergelijkbaar is met andere Nederlanders, stelt het KNMG.

Abs-artsen

Het project abs-artsen staat voor abstinentie (iemand die zich onthoudt, vooral van het gebruik van alcohol) en duidt tegelijkertijd het antiblokkeersysteem in de auto aan (verwijzend naar anti-skid; het programma tegen verslaving onder piloten). Het is van maatschappelijk belang om artsen met problemen zo goed mogelijk te helpen. Ten eerste omdat er een groter risico is op fouten en ten tweede om ook deze artsen te behouden voor de gezondheidszorg.

Melding vakbroeders

In Canada kunnen collega-artsen ook terecht bij het meldpunt om de verslaving van een vakbroeder te melden. Dat is in Nederland voorlopig niet mogelijk. Het is de bedoeling dat de verslaafde arts nog twee tot vijf jaar gevolgd wordt nadat hij of zij zich bij het meldpunt heeft gemeld. Op die manier kunnen deskundigen controleren of de arts echt aan het afkicken is. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Neuroloog Duitse kliniek was verslaafd aan medicijnen

Medische studenten organiseren drankmarathon

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.