Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMCG: Virtual Reality helpt bij psychose en angststoornis

Redacteur Zorgvisie
Het Universiteit Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft Virtual Reality (VR) succesvol ingezet als therapie bij mensen met paranoia en angst. De cliënten werden door de therapie minder bang en vermeden sociale situaties minder, meldt het ziekenhuis.
Virtual Reality
Foto: Fotolia

Het effect van de therapie met VR is volgens het UMCG duidelijk groter dan dat van de standaardbehandeling. Het ziekenhuis voerde het onderzoek samen met de Parnassia Groep en de Vrije Universiteit uit. ‘Mensen met een psychose zijn vaak achterdochtig en vermijden andere mensen en plaatsen. Hierdoor kunnen zij niet goed meedoen in de maatschappij en vereenzamen ze’, schrijft het UMCG in een persbericht.

Onderzoek Virtual Reality

Tijdens het onderzoek kregen 116 mensen met een psychotische stoornis de cognitieve gedragstherapie via virtual reality. Daarbij oefenden ze met situaties die ze normaal zouden vermijden. Zo konden ze samen met hun behandelaar beslissen of ze wilden oefenen met rondlopen in een café, supermarkt, winkelstraat of bus en hoeveel mensen ze daar tegen zouden komen. Samen met de behandelaar leerden ze tijdens de therapie om naar mensen toe te gaan en een gesprek aan te knopen.

Betere resultaten door Virtual Reality

De cliënten kregen in totaal 16 sessies met VR. Daarna was hun achterdocht in het dagelijks leven sterk verminderd, meldt het UMCG. ‘Mensen waren minder bang en konden dingen doen die ze soms al jaren niet meer hadden gedurfd, zoals met de bus reizen of naar de sportschool gaan. Drie maanden later was dit nog steeds zo. Zij waren duidelijk minder achterdochtig en minder angstig na VR-behandelingen ten opzichte van de standaardbehandeling.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.