Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Mensen met lage inkomens mijden ggz

Mark van Dorresteijn
Veel mensen met een laag inkomen of opleidingsniveau mijden de ggz door de verplichte eigen bijdrage. Dat blijkt uit een onderzoek van GGZ Nederland en onderzoeksbureau Nivel onder 5000 patiënten. Hoe hoger het inkomen van de patiënt, hoe minder snel diegene afhaakt.
Mensen met lage inkomens mijden ggz

Sinds dit jaar geldt een verplichte eigen bijdrage van 200 euro voor mensen die gebruik maken van de tweedelijns GGZ, waar mensen met bijvoorbeeld een depressie of verslaving gebruik van maken. Dertig procent van de patiënten met een laag inkomen geeft aan minder zorg te gebruiken door de eigen bijdrage, veertig procent zegt te stoppen met de zorg, ook als ze die eigenlijk noodzakelijk vinden.

Eerste of tweede lijn

Het doel van de eigen bijdrage was dat mensen met een lichter probleem zich bij de huisarts zouden melden, in plaats van bij een dure specialist. Over het algemeen geven deze patiënten in het onderzoek echter aan de tweedelijns zorg juist niet links te laten liggen.

(ANP | Foto: ANP/Roos Koole)

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Dat zijn mijn ervaringen ook!uEn de beter gesitueerden die de bulk van de groei ehbben veroorzaakt (zie ook mijn eerdere reacties) blijven wel hulp vragen dus uiteindelijk helpt het niet de groei af te remmen en….. enzovoort enzovoort. En ondertussen rekent de minister zich minder arm, ten onrechte.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.