Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

Mentaal Beter houdt deur dicht voor klanten EuroPsyche

Mark van Dorresteijn
Ggz-instelling Mentaal Beter weigert therapeuten die zijn aangesloten bij EuroPsyche op te vangen. ‘Hoe schrijnend de individuele gevallen soms ook zijn, in ons beleid past het niet om verzoeken van therapeuten die nog wat dbc’s hebben openstaan te helpen’, zegt bestuursvoorzitter Martin de Heer van Mentaal Beter. Net als EuroPsyche is Mentaal Beter een jonge ggz-instelling met een landelijk netwerk van aangesloten therapeuten.
Mentaal Beter houdt deur dicht voor klanten EuroPsyche

De organisatie is afgelopen week vaak benaderd door groepspraktijken en individuele therapeuten met het verzoek om behandelingen die zij niet langer via EuroPsyche kunnen declareren via Mentaal Beter te declareren. EuroPsyche krijgt na een uitspraak van de rechter zijn rekeningen niet langer betaald. Verzekeraar CZ constateerde na een onderzoek dat veel declaraties van EuroPsyche niet voldoen aan de polisvoorwaarden. De rechter gaf CZ gelijk. Hierna is EuroPsyche in liquiditeitsproblemen gekomen.

Ongelimiteerd declareren

EuroPsyche kon jarenlang ongelimiteerd declareren omdat het niet was gebonden aan contracten met verzekeraars. De rekeningen werden opgestuurd en de verzekeraar was dan verplicht om een passantentarief te betalen. Mentaal Beter is wel gebudgetteerd en moet zich houden aan het volume dat met de zorgverzekeraars is afgesproken. Alleen daarom al kan de organisatie geen klanten van EuroPsyche overnemen.

Cowboys

De Heer zag de problemen bij EuroPsyche al een jaar geleden aankomen. ‘Het zijn cowboys. Ze zorgen voor een smet op het blazoen van de ggz. Het is spijtig dat goedbedoelende hulpverleners en cliënten de dupe worden van de uitspraak van de rechter over de ondeugdelijke constructie die EuroPsyche hanteert’, zegt De Heer. Hij stelt een jaar geleden uit brancheorganisatie Meer GGZ te zijn gestapt omdat die EuroPsyche heeft toegelaten als lid. Ook collega 1nP heeft om die reden Meer GGZ verlaten. Inmiddels is Mentaal Beter lid geworden van GGZ Nederland.

(Zorgvisie – Eric Bassant | Foto: ANP)

Lees ook:

CZ mag declaraties EuroPsyche weigeren

CZ wil regels voor declaraties aanscherpen

14 REACTIES

 1. Hoe vervelend ook, maar mede door de werkwijze van EuroPsyche is de zorg er de laatste jaren niet goedkoper op geworden en is ook het vertrouwen afgenomen in zorgverleners/ instanties/ verzekeraars. Inderdaad als suggestie de hele boel omgooien, weer terug naar een min of meer publiek stelsel, waarbij GEEN of MINIMAAL winst gemaakt mag worden. Simpel, zorg mag niet gebeuren als er daarna winst mee gemaakt wordt, en dus zal iedereen niet meer met scheve ogen naar de buurman mogen kijken omdat die 200 euro per maand meer verdiend.
  Maar of we ooit zover (kunnen) komen om de hele boel in een keer om te gooien??? Zie niet in wie dat op zich gaat/ wil nemen…..

 2. Lees alle reacties
 3. Wel Karin, je leest voorbij aan de essentie van het verhaal. Overigens ben ik gesterkt in mijn opmerking omdat een bevriende psycholoog ook een BLIND vertrouwen had in het management van Europsyche. Hij kon geen contracten afsluiten met de verzekeraars omdat er bepaalde kwalificaties niet aanwezig waren maar via EuroPsyche kon dat wel.

 4. Martin, ik zie euro’s in je ooooogen.
  Martin, dat volume kan omhoog!
  Martin, oh wat zal dat snel verdieienen.
  Martin speel het spel met vriend 1 Np.
  De nieuwste meezinger, wijze: Pappie ik zie tranen in je ogen.
  Binnenkort een nieuw couplet,
  Martin wat zit je nu te grienen.
  ging de deur voor jou ook dicht…

 5. De Inspectie voor de Gezondheidszorg neemt patiënten vaak niet serieus, doet te weinig met ernstige meldingen, durft niet door te bijten en werkt bijzonder traag. Dit blijkt uit honderden klachten die zijn binnengekomen bij het meldpunt van de Nationale Ombudsman. Kinderen worden jarenlang misbruikt in opvanggezinnen waar notabene van wordt geweten!! Worden dus niet serieus genomen! Kunstknieën van metaal op metaal waar allang over bekent was dat dit ZEER SCHADELIJK was worden gewoon gebruikt en wat doet Den Haag?? GEWOON SLAPEN!! In 1 lange pennestreek beginnende bij de Volkskrant worden 1200 therapeuten neergezet als fraudeurs en kwakzalvers. Duizenden cliënten worden letterlijk aan hun lot overgelaten. Cliënten/patiënten worden gewoon niet serieus genomen Maar echt luisteren naar cliënten HÓ MAAR!!. Er moet gewoon eerst iets erg gebeuren! Het interesseert ze gewoon niet. Het wordt gewoon heel normaal gevonden om 1200 therapeuten niet uit te betalen. Het wordt gewoon heel normaal gevonden om cliënten de straat op te sodemieteren!!

 6. @Wim(psychiater!)Wat een rare reactie!! en schandalig gewoon, en dat voor een Psychiater!!”Hoe het precies is aldaar weet je niet zeg je”! Maar wat zeg je dan eigenlijk? Beter je eerst eens echt gaan verdiepen ipv zeggen ’t te weten!!

 7. Nog even een aanvulling,
  Mentaal beter zoekt maar liefst 9 ggz psycologen op dit moment!
  Snel de boel aanpassen, ook het eigen hachje redden. Een bedankje van Mentaal Beter en 1 NP aan Europsyche is op zijn plaats!
  ps Opgepast he, want slechts de psychiater is een erkend behandelaar bij CZ.

 8. Liever comboys dan schurken!
  Martin beste jongen je werkt zelf niet anders. Had je ruimte gehad in de productie had je het allang overgenomen hoor. Vocht men laatst ook niet om de buit van het ACT?
  1 NP is zich als een haas aan het reorganiseren. Per 1 juni is menigeen plots geen hoofdbehandelaar meer, zij doen hun voordeel met de kuil van Europsyche.
  Kampioen zakkenvuller is wel 1NP met het enorme ondoorzichte percentage wat zij in de zak steken! Dat kan men van Europsyche niet zeggen. Het schijnt niet te vedragen dat uitvoerende eens redelijk beloond worden.

 9. Eerder heb ik al gereageerd op de ondeugdelijke dbc-declaraties van Europsyche.(zeer hoge declaraties, daarvan heb ik er nog geen 2 per jaar) . Hoe het precies is aldaar weet ik niet maar als therapeut heb je ook de taak te zorgen voor continuiteit van de behandelingen die je uitvoert zoals je ook niet gaat zitten in een afbraakpand in een onveilige buurt zonder toilet en op de 3e verdieping zonder lift). DIe verantwoordelijkheid kan je delegeren naar het management maar daarmee is de kous niet af.

 10. Waarom geen boekje opendoen dan geachte Manon van Wijk? Dit kenmerk, omzeilen van probleem herken ik als iets anders. U ook?
  Slechte reklame voor uw beroep zeker. Doet niets af aan de zooi die is ontstaan in heel het land Nederland. Afbraak PGB o.a. is desastreus gebleken en nog, en een ggz die zeker al jaren loopt te knoeien over de hele linie.
  Dollartekens dat is wat er iedere keer uitkomt….
  Over ruggen van mensen. En de ruzie over de aantallen clienten die ik jaren terug al zag hier ook tussen riagg’s en andere instelling is gewoonweg
  idioterie. Daar hadden al die besturen allang op moeten worden aangesproken ook.
  O nee, die zijn voor cliënten niet aanspreekbaar ook al zeggen ze van wel. Weer een probleem Nederland. Zeggen dat de rechtspraak aanspreekbaar is terwijl het niet zo is of ze zetten er een hek voor in verslagen die niet deugen kan ook toch? Hoeven ze helemaal niks te veranderen.

 11. Ik als cliente van Europsyche ,vind dit ook bij de konijnen af, je laat zo wel je collega’s in de kou staan , wat als het nou eens andersom gebeurd was ? Dan had je het toch ook fijn gevonden , als je andere collega’s je hadden geholpen ? Is dat nu de collegaialiteit in de GGZ ? Schande !

 12. Diep triest hoe de heer zich niet gedraagt als een heer. De één probeert nu winst te halen door de ander buiten te sluiten. Ik zal maar geen boekje open doen over Mentaal beter…wordt zo beroerd allemaal.
  Alles schaar ik onder “Als je geschoren wordt moet je stil blijven zitten”. Dus de heer sssttttt. niks zeggen over je eigen bedrijfsvoering.
  B verpl.BIG/SPV/VO werkend onder Euro Psyche

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.