Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Menzis spreekt vaste prijzen af met 17 ziekenhuizen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorgverzekeraar Menzis en zeventien ziekenhuizen vereenvoudigen de tarieven van 250 behandelingen.
Rekenmachine.how much.fotolia.jpg
Foto: fotolia

Menzis heeft voor het eerst op grote schaal afspraken gemaakt over uniforme ziekenhuistarieven. Dat meldt het FD

Vaste prijzen

Met zeventien ziekenhuizen heeft de verzekeraar vaste prijzen afgesproken voor 250 veelvoorkomende behandelingen, zoals een bezoek aan de polikliniek voor suikerziekte, huidproblemen of rugklachten. De bedragen vallen allemaal onder het maximale eigen risico van 885 euro. Hiermee moet een einde komen aan de onduidelijkheid over kosten van ziekenhuisbehandelingen. Deze kunnen soms behoorlijk verschillen. Zo loopt de prijs van dezelfde  behandeling soms uiteen van 80 tot 300 euro. Menzis wil  met de vaste prijzen de patiënt tegemoet komen die hiermee meer duidelijkheid heeft ten aanzien van zijn eigen risico. 

Ziekenhuizen

Ziekenhuizen waar Menzis een contract mee heeft, zijn: Admiraal De Ruyter Ziekenhuis, Amphia Ziekenhuis, Bravis Ziekenhuis, Diakonessenhuis Utrecht, Gelderse Vallei, Ikazia Ziekenhuis, Maasziekenhuis, Martini Ziekenhuis, Noordwest ziekenhuisgroep, Ommelander Ziekenhuis Groningen, Röpcke-Zweers Ziekenhuis (Saxenburgh Groep), Sint Jans Gasthuis, Spaarne Ziekenhuis, Treant Zorggroep, Ziekenhuis Groep Twente, Ziekenhuis Nij Smellinghe, Zuyderland Ziekenhuis.

Eenvoudige tarieven

Voor 250 behandelingen, met name polibezoeken, zijn tien vaste prijzen afgesproken. Een bezoek aan de polikliniek voor nierstenen kost bijvoorbeeld 160 euro bij alle aangesloten ziekenhuizen. De gemiddelde marktprijs voor deze behandeling is 220 euro. Een bezoek aan de polikliniek voor een huidaandoening, zoals het laten onderzoeken van een moedervlek, kost nu 100 euro. Menzis hoopt dat meer ziekenhuizen mee willen doen met de nieuwe tarieven. 

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.