Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Menzis-topman pleit voor gezondheidsplicht in zorgwetten

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De zorgplicht is wettelijk goed geregeld in ons zorgstelsel. Preventie en gezondheid zouden net zo’n duidelijke wettelijke verankering moeten krijgen. ‘Neem een gezondheidsplicht op in de vijf zorgwetten’, vindt Menzis-topman Ruben Wenselaar.
Ruben Wenselaar Door Jasper Groen Klein
‘Neem een gezondheidsplicht op in de vijf zorgwetten’, zei Menzis-voorzitter Ruben Wenselaar op de Dag van de Preventie 2020. Foto: Jasper Groen
Premium

De missie van het ministerie

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    5 REACTIES

    1. Dag van de Preventie maakte duidelijk, dat er geen integrale kennis is overgebleven over hoe de kracht van de oorspronkelijk ook bij ons tot diep in de common sense doorwerkende Gezondheidsleer juist bij het kind moest zorgen voor goed ingeregelde gezondheid en hoe ook het preventief onderhoud ( beperk je tot de Schijf van Vijf, beweeg veel, maar vooral ook goed) alle dreigende chronische problemen buiten de deur konden houden. Alle meisjes die de Huishoudschool volgden werden ermee doorkneed. In de huidige ( AngloAmerikaans ingerichte) geneeskunde missen we de kracht van de Gezondheidsleer ook in de (para-)medische opleidingen. We zijn vooral biochemisch verder gekomen in oplossingen. Maar de biomechanische criteria die bij gezond leven horen , zoals het eerst ontwikkelen van een goede en duurzame lichaamshouding en een ruime flexibiliteit in de rug en de rest van het bewegingsstelsel worden door niemand meer gewaardeerd en op peil gehouden. Dat maakt ons systeem duur en inefficiënt. herstel en opbouw preventie bij de jeugd moet krachtig gefaciliteerd en de verantwoordelijke partij moet worden aangewezen. Dat zou de betaler, de ZV, kunnen zijn. Rond de jeugd tot 18 jaar hebben die nl. niets aan hun door de overheid opgelegde concurrentieplicht.

    2. Lees alle reacties
    3. In de Wlz zie ik mogelijkheden voor ‘preventie’ door veel eerder gezinnen met complexe zorgdragen te adviseren, ondersteunen en begeleiden in de zoektocht binnen de verschillende zorgdomeinen. Gericht op alle gezinsleden. Levert leefplezier EN besparingen op.

    4. Het is een zeer goede zaak dat Wenselaar, als voorzitter van een zorgverzekeraar, hier (weer) aandacht voor vraagt. En zijn analyse onderschrijf ik ook.

      Maar de oplossing kan naar mijn mening veel eenvoudiger en effectiever: een vrijwillige korting op de zorgverzekeringspremies (de nominale en de twee inkomensafhankelijke, care en cure) voor mensen met een gezond voedings- en beweegpatroon. Dat is af te lezen aan langetermijnindicatoren als de versuikering van het hemoglobine (HbA1c), de bloedvettenwaardes en waarschijnlijk nog meer.

      Het roken van tabak en overmatig alcoholgebruik zijn uiteraard ook belangrijke levensstijlfactoren, maar bij die producten kun je de zorgfinancieringsbalans in evenwicht houden en een gezonde levensstijl bevorderen door producttaks, zoals nu al gebeurt.

      Qua voedings- en beweegpatroon gebeurt er echter nog maar weinig. En bij de zaken die wel gebeuren moet je je afvragen hoe kosteneffectief ze zijn. Voor meer informatie, zie https://gezondezorg.org/preventiebeleid.

    5. De zorgplicht in de zvw ligt voornamelijk voor de patiënt goed vast, wat begrijpelijk is, en als tweede de zorgverzekeraar. Niet voor de zorgaanbieder, die moet zelfs zorg blijven leveren als het niet meer vergoed wordt vanuit de zorgverzekeraars. Als we dan toch al bezig gaan met het veranderen van de zvw dan ook dit aanpassen, doorleverplicht is best maar dan wel betaald.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.