Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Met remotie zorgen voor vitale werknemers in een mobiele organisatie

Hoe stap terug of opzij óók vooruitgang is Een nieuwe functie betekent meestal promotie: meer verantwoordelijkheden en meer salaris. Maar dat hoeft lang niet altijd het doel te zijn van een volgende stap. Door een stap opzij of terug te doen, krijgen werknemers andere waardevolle dingen terug. En uw organisatie trouwens ook. Hieronder leest u wat remotie oplevert en waarom het onderdeel zou moeten zijn van elk personeelsbeleid.
Aow 700 500 V2

Remotie als arbeidsvoorwaarde

Vrijwillig een stap opzij of terug doen, is nog geen gemeengoed in de zorg. Sterker nog: we zien het vaker als verlies. De winst zit voor medewerkers ook niet in meer geld of meer verantwoordelijkheden, maar in meer rust, minder werkdruk, meer afwisseling en nieuwe ontwikkelmogelijkheden. Dan is het wel van belang dat ze weten dat remotie mogelijk is én dat de organisatie remotie bespreekbaar maakt en aanmoedigt. Het zou, net als opleidingsmogelijkheden, verlofregelingen en pensioen, een arbeidsvoorwaarde moeten zijn.

Voordat de emmer overloopt

De reden voor remotie is nu vaak uitval. Pas als een medewerker herhaaldelijk of langdurig verzuimt, komt een andere functie of ander takenpakket ter sprake. Dat voorkom je als medewerkers eerder een stap opzij of terug doen. Preventief, vóórdat de emmer overloopt. Zo blijven werknemers gezond en werken ze langer met plezier door. Ook wanneer de pensioenleeftijd weer opschuift.

Ook voor jongere collega’s is een stap terug soms een goed idee. Bijvoorbeeld als ze tijdelijk veel mantelzorg moeten verlenen of drie jonge kinderen thuis hebben. Als je gezond en met plezier je werk kunt doen, én privé alle ballen in de lucht kunt houden, is dat een win-winsituatie. Voor de werknemer en de werkgever.

Ontwikkelen in mobiele organisatie

Remotie is ook een prima middel om ontwikkeling te stimuleren. Ander werkt brengt immers nieuwe ontwikkelmogelijkheden mee. Er zijn andere werkzaamheden, andere collega’s en andere carrièrepaden. Door op deze manier te ontwikkelen in de breedte, voorkomen werknemers dat ze in een sleur komen.

Medewerkers die de regie nemen over hun loopbaan en af en toe van functie wisselen, werken met meer plezier en zijn zelfstandiger. Bovendien zorgen zij ervoor dat u een mobielere organisatie krijgt.

Aan de slag

Loyalis Kennis en Consult is expert op het gebied van duurzame inzetbaarheid, vitaliteit en remotie. We helpen u graag. Dat doen we bijvoorbeeld door u handvatten te geven om remotie bespreekbaar te maken binnen uw organisatie. En we kunnen een remotiescan uitvoeren. Hierbij maken onze specialisten een op de medewerker toegesneden, inkomens- en pensioenscan en maken we een kostenoverzicht voor u als werkgever.

Meer weten over onze aanpak? Bel ons gerust op 045 5796996 of mail naar consult@loyalis.nl. Ook vindt u informatie op www.loyalis.nl/partnerindezorg.

Waarom Loyalis?
Wij zijn een verzekeraar die voortkomt uit de wereld van pensioen en sociale zekerheid en werken nauw samen met werkgevers. Wij kennen hun cao en pensioenregeling. Onze diensten en verzekeringen sluiten dan ook perfect aan op wat er al voor u is geregeld.
Nu regelen, voor altijd een zorg minder!

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.