Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Miljoenen voor onderzoek gezondheid

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) ontvangen 34 miljoen euro van de provincie Groningen en het ministerie van Economische Zaken voor de projecten Lifelines en Eriba. In de projecten wordt in de komende dertig jaar onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van de gezondheid van 165.000 noorderlingen. Met de investering zijn de totale kosten voor de projecten gedekt, zo meldt de provincie.
Miljoenen voor onderzoek gezondheid

De provinciale bijdrage van 17 miljoen euro, die wordt gefinancierd uit het budget dat beschikbaar kwam na het afblazen van de Zuiderzeelijn, moet alleen nog worden goedgekeurd door Provinciale Staten. Als die akkoord zijn, wordt het bedrag door het ministerie verdubbeld. De projecten moeten de bedrijvigheid in de regio stimuleren, waardoor de aantrekkingskracht voor bedrijven van elders toeneemt. Uiteindelijk zou de investering een toename van zeshonderd hoogwaardige arbeidsplaatsen moeten opleveren op regionaal en nationaal niveau.

LifeLines

LifeLines is een groot onderzoek dat minimaal dertig jaar lang de gezondheidontwikkeling volgt van 165.000 personen in de drie noordelijke provincies. Met het geld wil het UMCG een biobank opzetten, waarin onder meer verzameld bloed en urine worden bewaard. Ook gegevens over onder andere de lengte, het gewicht, de bloeddruk en de longfunctie van de deelnemers worden in deze biobank opgeslagen.

Eriba

Eriba is een onafhankelijk instituut waar onderzoek wordt verricht naar de biologische grondslagen van veroudering. Eriba en Lifelines zijn nauw aan elkaar verbonden en de onderzoekers van beide projecten maken gebruik van elkaars resultaten. In totaal wordt er voor 95 miljoen euro in Lifelines geïnvesteerd, Eriba kan rekenen op 49 miljoen euro. (ANP)

Lees ook:

Tweede onderzoek naar MST van start

Miljoenenlening ter compensatie MST

CDA wil zes miljard bezuinigen op zorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.