Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Miljoenenboete LHV van de baan

Mark van Dorresteijn
De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) hoeft de ACM-boete van 5,9 miljoen euro niet te betalen. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam de afgelopen week bepaald.
Huisartsentas
Foto: RGBstock

De ACM (destijds NMa) viel medio 2010 binnen bij de LHV wegens verdenking van marktverdeling onder huisartsen. De NMa schreef op haar site veel tips en signalen te ontvangen over patiënten die niet kunnen overstappen naar een andere huisarts. Eén van de redenen die de huisartsen geven voor hun weigering patiënten aan te nemen die bij een andere huisarts vandaan komen, is dat zij hierover afspraken hebben gemaakt in de regio. Het was daardoor praktisch onmogelijk voor nieuwe huisartsen om zich te vestigen.

Rechtspraak
De rechtbank ging echter niet mee in de redenering van de ACM. De rechter stelde dat er geen sprake van was dat de LHV huisartsen uitdrukkelijk aanbeveelt om een ‘overschot van artsen op te lossen door de waarnemersregeling niet open te stellen voor nieuwe toetreders’. Daarnaast wees de rechter erop dat het uiteindelijk de zorgverzekeraars zijn die bepalen of een nieuwe huisarts een contract krijgt, niet de huisartsen. 

Reactie LHV en ACM
De LHV is zeer verheugd met deze uitspraak. ‘De rechtbank heeft in een uitgebreid, schriftelijk vonnis haar oordeel toegelicht. De LHV gaat dit vonnis nauwkeurig bestuderen en zal dan met een uitgebreidere reactie komen.’ De ACM is ‘teleurgesteld’ in het vonnis. De toezichthouder bestudeert nog of hij in beroep gaat tegen de uitspraak.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.