Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

OM verdenkt thuiszorgbureau van miljoenenfraude pgb-geld

Redacteur Zorgvisie, Skipr en Qruxx.
De recherche heeft een bestuurder en werknemer van een Utrechts thuiszorgbureau aangehouden. Zij worden verdacht van jarenlange, stelselmatige fraude met Persoonsgebonden Budgetten (PGB). Het OM vermoedt dat er meer dan 6 miljoen euro aan zorggeld is gefraudeerd.
Fraude pgb thuiszorgbureau
Foto: AdobeStock

Het Openbaar Ministerie meldt dat het twee broers betreft die voornamelijk zorg uit PGB leveren aan cliënten van Turkse komaf.

PGB

Volgens het parket hebben de broers stelselmatig gefraudeerd met PGB. Bijna 80 procent van de ontvangen gelden is vermoedelijk niet aan zorg is besteed. Dit zou zijn gebeurd door dagbesteding of individuele begeleiding te declareren voor meer dan 100 cliënten, terwijl deze zorg waarschijnlijk niet of slechts gedeeltelijk geleverd werd.

Fraude zorggeld

Het onderzoek naar de zorgfraude is eind 2017 gestart. De twee verdachten en het thuiszorgbureau worden verdacht van valsheid in geschrift, oplichting en het witwassen van de vermoedelijk crimineel verdiende gelden. Om hoeveel gefraudeerd geld het gaat, is nog onderwerp van onderzoek, maar volgens het OM bedraagt het vermoedelijk meer dan 6 miljoen euro.

De recherche heeft drie kantoren en drie woningen doorzocht. Hierbij is beslag gelegd op bankrekeningen en tien auto’s, waaronder een Audi, Porsche, Landrover en BMW. De auto’s zijn vermoedelijk betaald met zorggeld.

Regels aanscherpen

‘Te gek voor woorden’, reageert VVD-Kamerlid Sophie Hermans op de vermoedelijke fraude. Haar partij wil de regels voor het toekennen van een pgb aanscherpen. Zo wil Hermans afspreken dat een PGB-aanvrager als vereiste de Nederlandse taal moet spreken en geen schulden mag hebben. ‘Daarnaast moeten we controleren of mensen wel echt zorg ontvangen. Om fraude op te sporen en te ontmoedigen.’ Minister De Jonge heeft in februari laten weten aan de slag te gaan met de aanpak van knelpunten om PGB toekomstbestendig te maken.

2 REACTIES

  1. Natuurlijk, heel erg goed dat fraudeurs worden aan- en opgepakt.
    Maar dan weer zo’n kamerlid dat meteen in de risico-regelreflex schiet. Terwijl politici inmiddels zouden moeten weten dat meer regels de kans op fraude vergroot.
    Overigens lees ik nooit over fraude met Zorg in Natura. Je hoeft geen dure onderzoeken te doen om te weten dat er ook in de ZiN flink gefraudeerd wordt. Zeker nu circa 50% van de gecontracteerde thuiszorgaanbieders verlieslatend is. Of heet fraude dan opeens incorrecte registratie?

  2. Lees alle reacties
  3. Beste Mw Hermans,

    Het is weer heel makkelijk om te gaan roepen voor meer regels en procedures. Maar die zijn er al!!! Wellicht is het eens handiger en goedkoper en minder frusterend om eens te gaan onderzoeken waarom de vele huidige regels en procedures NIET werken??!! Slapen u ambtenaren?!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.