Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Minder complicaties door medeleven arts

Mark van Dorresteijn
Wanneer artsen medeleven en begrip tonen voor de situatie van de patiënt, dan zijn er minder complicaties. De studie is gedaan door een team van de Thomas Jefferson University en Italiaanse onderzoekers.
Minder complicaties door medeleven arts

De wetenschappers vonden een link gevonden tussen dokters en de testresultaten van hun diabetische patiënten. Hoe meer begrip zij toonden over de zorgen, pijn en het lijden van de patiënt, hoe beter de medische resultaten waren.

Directe invloed van medeleven

In het onderzoek werd gekeken naar de relatie tussen 20.961 diabetici en 242 dokters in het Italiaanse Parma. Daarvoor gebruikten ze de ‘Jefferson Scale of Empathy’ (JSE), die het niveau van empathie van een dokter voor een patiënt bepaalt. Vervolgens werden de resultaten van twee medische tests geanalyseerd: de hemoglobine A1c bloedtest en de meting van het cholesterolniveau. ‘De resultaten bevestigden onze hypothese dat het medeleven van een dokter – of het gebrek eraan – een directe invloed heeft op acute metabolische complicaties bij diabetici. De empathie van een dokter heeft dus duidelijk een positieve invloed op de gezondheid van een patiënt’, aldus onderzoeker Mohammadreza Hojat.

Italiaanse dokters en patiënten

De keuze voor Italiaanse artsen en patiënten komt voort uit de gelijkheid van medische diensten in Italië. Iedereen krijgt dezelfde behandeling, zonder invloed van gezondheidsverzekeringen of financiële middelen. ‘Bovendien wisselt men in Italië minder vaak van dokter, wat een langdurige relatie tussen dokter en patiënt bevordert’, aldus co-auteur Vittorio Maio.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

1 REACTIE

  1. ik kan uit ervaring spreken dat begrip en medeleven van een huisarts niet alleen bij de diabetici van belang is.
    m.n. kan het voorkomen dat ook andere patienten te weinig aandacht krijgen m.n. zodra de vrijdagmiddag aangebroken is en zoals ik helaas meerdere malen heb moeten ervaren de arts zijn patient na het weekend weer de broodnodige aandacht geeft en gaat regelen wat al op vrijdag had moeten worden geregeld!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.