Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Minder heropnames door acute opnameafdeling

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Patiënten op een acute opnameafdeling krijgen sneller de juiste behandeling en ze kunnen eerder naar huis. Ook vermindert het aantal heropnames. Dat zijn de bevindingen van twaalf ziekenhuizen die zo’n afdeling hebben.
Minder heropnames door acute opnameafdeling

De spoedeisende zorg vormt vooral buiten kantoortijden een probleem voor ziekenhuizen. Patiënten kunnen dikwijls niet terecht op de juiste verpleegafdeling, waardoor ze worden ‘geparkeerd’ op afdeling waar toevallig een bed vrij is. Daar is niet altijd de juiste deskundigheid aanwezig, waardoor patiënten het risico lopen niet de zorg te krijgen die ze nodig hebben.

Snelle diagnose en behandeling

Speciale acute zorgafdelingen (AOA’s) vormen hiervoor een oplossing. Op een AOA worden alle acute patiënten de eerste 48 uur opgenomen. De inzet van het medisch personeel is erop gericht om snel een diagnose te stellen en de behandeling te starten. Er zijn permanent speciaal opgeleide verpleegkundigen aanwezig.

Sneller thuis en minder sterfte

De nieuwe werkwijze is veelbelovend, volgens twaalf ziekenhuizen die de afgelopen jaren ervaring hebben opgedaan met AOA’s. Het aantal patiënten dat na 48 uur weer naar huis kan en geen nieuwe opname nodig is gestegen met tien procent. Ook is er één ziekenhuis dat kan aantonen dat de sterfte na acute opname is gedaald.

Minder bedden, minder kosten

Er is ook een betere benutting van het totale aantal ziekenhuisbedden. In plaats van kleine buffers per afdeling vormt de AOA één grote reservecapaciteit. Dat levert een kostenreductie op. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Kwaliteitseisen aan SEH’s moeten scherper

Schippers vindt concentratie SEH’s geen probleem

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.