Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder leidinggevenden door plattere organisaties

Het aantal leidinggevende functies in Nederland is de afgelopen jaren flink gekrompen. Dat concludeert het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Universiteit Maastricht in een vrijdag gepubliceerd onderzoek. Het aantal managers nam tussen 2000 en 2005 af met 26.500, een daling van bijna 25 procent.

De krimp toont volgens de onderzoekers aan dat het reorganisatieproces in veel bedrijven gericht is geweest op het ‘platter’ maken van de organisaties. Daarbij zijn managementlagen geschrapt. Deze reorganisaties leverden de organisatiedeskundigen en organisatieadviseurs overigens handen vol werk op. Het aantal werkenden in deze beroepen nam in vijf jaar tijd met 27.500 toe tot 89.000.

Minder overhead

Adviesbureau Berenschot publiceerde in februari een onderzoek waaruit bleek dat in de zorg relatief weinig personeel werkzaam is als overheadmedewerker. In de gehandicaptenzorg, de verpleging en in ziekenhuizen werkt gemiddeld 10 tot 15 procent van de werknemers in de overhead. Eerder werd die groep geschat op zeker 20 tot 30 procent.

Zorg groeit

Het onderzoek van de Universiteit Maastricht laat zien dat de collectieve sector goed is vertegenwoordigd onder de sterkste groeiberoepen. Hierbij gaat het om beroepen uit de zorgsector zoals verpleegkundigen, ziekenverzorgenden en dokterassistenten. Het aantal therapeuten en verpleegkundigen op hbo-niveau steeg met 21 procent, de ziekenverzorgenden met 30 procent en verpleegkundigen op mbo-niveau en doktersassistenten met 15 procent. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Thuiszorg Markenlanden ontslaat 35 managers

Jeugdzorg Brabant ontslaat managers

Salaris vrouwelijke manager blijft achter

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.