Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder reanimaties door ‘spoedinterventieteam’

Na de vorming van twee ‘Spoedinterventieteams’ (SIT) in het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Zwijndrecht, is het aantal reanimaties bij klinische patiënten sterk gedaald. Van zeventien in 2007, naar acht in 2008 tot vier in 2009. Dat meldt het ziekenhuis.
Minder reanimaties door ‘spoedinterventieteam’

Het SIT fungeert als ‘vooruitgeschoven post’ van de Intensive Care (IC). Het team kan met spoed worden opgeroepen door personeel van verpleegafdelingen, wanneer een opgenomen, ernstig zieke patiënt aan één of meer kenmerken voldoet die een voorbode zouden kunnen zijn van een plotse verslechtering van zijn of haar toestand.

IC-verpleegkundige

Wanneer een verslechtering plaatsvindt gaat een IC-specialist of een arts van de spoedeisende hulp samen met een IC-verpleegkundige direct naar de patiënt toe. Dit gebeurde tussen mei 2008 en januari 2010 in Zwijndrecht 117 keer. In circa de helft van dit aantal gevallen zag het SIT inderdaad aanleiding om de patiënt over te brengen naar de IC. Uit de eerste statistieken blijkt dat met deze handelwijze inderdaad een ernstiger afloop wordt voorkomen. Intensivist en medisch kwaliteitsmanager Ralph So acht het op grond van dit resultaat ‘ondenkbaar’ dat het SIT ooit nog verdwijnt.

Albert Schweitzer

So legt uit wat aan de invoering van het SIT voorafging. “Na een reanimatie van een opgenomen patiënt kun je bijna altijd achteraf vaststellen dat in de acht à twaalf uur daarvóór alarmsignalen waarneembaar waren: bijvoorbeeld in de hart- of ademfrequentie, het bewustzijn of de urineproductie. Dat is al langer bekend, er is in Amerika veel onderzoek naar gedaan. Sinds 2004 scholen wij verpleegkundigen dan ook in het kennen en herkennen van deze signalen. Zij zijn daar goed in, zoals ook blijkt uit het feit dat in de helft van de gevallen waarin het SIT werd gebeld, hun zorg terecht was. In 2008 hebben we in het Albert Schweitzer ziekenhuis de procedure aangescherpt en het SIT in het leven geroepen, om met spoed opvolging te geven aan een oproep vanaf een verpleegafdeling.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees meer:

NZa tegen eigen bijdrage spoedeisende hulp

Klink:spoedeisende hulp is ondermaats

Vos pleit voor zorgmeldkamer spoedeisende hulp

OLVG neemt grootste Spoedeisende Hulp in gebruik

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.