Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder verrichtingen vergunningplichtig

MAARSSEN - De Wet Bijzondere Medische Verrichtingen (WBMV) wordt versoepeld. Als de plannen van VWS doorgaan zijn verschillende ingrepen, waaronder dotterbehandelingen, niet langer vergunningplichtig.

De tien jaar oude WBMV is bedoeld als reguleringsinstrument voor de complexe zorg. Met het vergunningstelsel kunnen aanbod en kwaliteit gestuurd worden. Scheidend minister Hoogervorst vindt een dergelijk instrument niet passen in een geliberaliseerd stelsel. Door meer ziekenhuizen de kans te geven om complexe ingrepen te verrichten denkt Hoogervorst de prijs te kunnen drukken en de kwaliteit te kunnen verhogen.

Directeur Norbert Groenewegen van de stichting Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ) durft zich nog niet uit te spreken over de gevolgen van een versoepeling van de WBMV. Wel pleit hij voor stringente kwaliteitseisen. “Je moet voorkomen dat iedereen zomaar met complexe behandelingen kan beginnen”, aldus Groenewegen. Een forse versoepeling van de regels kan volgens Groenewegen bovendien leiden tot concurrentievervalsing. Waar STZ-leden forse meerjarige investeringen hebben moeten doen om complexe zorg te kunnen leveren, kunnen nieuwkomers mogelijk met minder toe, hetgeen het in theorie mogelijk maakt om goedkoper te werken. (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.